Свијет

Медеведев: Веома је опасан покушај да се у НАТО увуку БиХ и Република Српска

НАГЛАСИО ДА ТО ВАЖИ И ЗА ДРУГЕ ЗЕМЉЕ СА УНУТРАШЊИМ КОНФЛИКТОМ – УКРАЈИНУ, ГРУЗИЈУ...

Дмитриј Медведев у разговору са дописником „Новости” Бранком Влаховићем

  •  Предсједник Владе Руске Федерације упозорио да НАТО треба 100 пута да размисли прије него што донесе такву одлуку, јер управо због тога у Европи сада себи крчи пут идеја о успостављању аутономне европске безбједности изван НАТО

ПРЕМИЈЕР  Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да је веома опасан покушај да се у НАТО увуку БиХ и Република Српска, те друге земље у којим постоји унутрашњи конфликт као што су Грузија и Украјина.

„Када НАТО покушава да асимилује или да укључи у свој састав земље које имају унутрашњи конфликт, то противријечи, по мом мишљењу, чак и самом уговору о стварању Сјеверноатланске алијансе, а бременито је веома озбиљним посљедицама“, рекао је Медведев за „Вечерње новости“.

Он је поручио да НАТО треба 100 пута да размисли прије него што донесе такву одлуку, јер управо због тога у Европи сада себи крчи пут идеја о успостављању аутономне европске безбједности изван НАТО.

„Видјећемо чиме ће се то завршити“, рекао је Медведев.

Руски премијер, који данас присуствује обиљежавању 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу што га је позвао у посјету управо у данима када се обиљежава јубилеј.

„Наше земље су много настрадале од фашизма и веома је важно да задржимо исте оцјене онога што је било тада, прије 75 година. Те оцјене су исте. Нису подвргнуте некој политичкој ерозији. У ствари, то су истините оцјене онога што је било“, нагласио је руски премијер.

Говорећи о покушајима појединих западних земаља да изврше ревизију историје 20. вијека, Медведев је рекао да је то неприхватљиво.

„Сматрам да је задатак наших земаља, историчара, цивилног друштва у нашим државама, да се супротстављамо том покушајима. Обиљежавање јубилеја је управо најбољи терен, најбоља говорница да то буде речено“, нагласио је Медведев.

Он је оцијенио да Руска Федерација и Србија имају партнерске односе, како у политичкој, тако и у економској области.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар