Odabrano Svijet

Ministarstvo trgovine SAD uvelo embargo protiv 24 kineske kompanije i ustanove

TVRDI DA NJIHOVO DJELOVANJE MOŽE BITI PRIJETNJA AMERIČKOJ NACIONALNOJ BEZBJEDNOSTI

MINISTARSTVO trgovine Sjedinjenih Država dodalo je 24 kineske organizacije na crnu listu zbog aktivnosti suprotnih interesima nacionalne bezbjednosti SAD.

Navelo je da se radi o kompanijama sa sjedištem u Kini, Hongkongu i na Kajmanskim ostrvima od kojih dolazi „značajan rizik da će kupovati (američku) robu za vojnu upotrebu u Kini“.

Na crnoj listi SAD su se našli: Cloud Minds Technology Co, Pekinški centar za računarske nauke, Centar za napredna istraživanja nauke i tehnologije visokog pritiska, Kineska trgovačka korporacija, Harbinski inženjerski univerzitet, Harbinski tehnološki institut, Kihoo 360, Skieie Laser Technology Limited i nekoliko drugih kompanija i organizacija.

Donald Tramp je 14. maja objavio da bi Vašington mogao u potpunosti da prekine odnose sa Kinom zbog situacije s koronavirusom, i ocijenio da bi to moglo da SAD uštedi 500 milijardi dolara.

Izgledalo je da je američko-kineski ekonomski rat pred gašenjem nakon što je Peking pristao da kupuje američku industrijsku robu za 75 milijardi dolara godišnje, energiju za 50 milijardi, poljoprivrednih proizvoda za 40 milijardi dolara i da još kupi američkih usluga za35-40 milijardi dolara tokom naredne dvije godine.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar