Svijet

Nisu ni Jevreji savršeni: Stepinac bio vjerski stub NDH, a spomen ploču dobio usred Jerusalima

ZUROF: NE MOGU DA UZMEM ČEKIĆ I DA JE RAZBIJEM, ALI ĆU UČINITI SVE DA BUDE SKINUTA
  • Efraim ZUROF, šef centra Simon Vizental“: „To je odvratno. Memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mjesta nigdje u svijetu, a kamoli u Jerusalimu. Učiniću sve što je u mojoj moći da ona što prije bude skinuta
  • Memorijalna ploča postavljena je 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije (HMD), čiji je zaštitnik bio Stepinac

SPOMEN ploči Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu u vrijeme NDH, nije mjesto nigdje u svijetu, a posebno ne u centru Jerusalima, izjavio je šef centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof.

On je za današnji Kurir rekao da će učiniti sve što može da sporna spomen ploča bude što prije bude uklonjena.

Naglasio je da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, posljednji put prošao Isus Hristos na putu do Golgote, gdje je razapet na krst.

To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mjesta nigdje u svijetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću učiniti sve što je u mojoj moći da ona što prije bude skinuta, rekao je Zurof.

Istoričar dr Milan Koljanin, saradnik Instituta za savremenu istoriju, rekao je za Kurir da se čudi da je spomen-ploča Stepincu postavljena u Jerusalimu.

– Ne znam kolika je nadležnost gradskih vlasti u Jerusalimu, ali kad su u pitanju sporne istorijske ličnosti, kao što je Alojzije Stepinac, trebalo je da se obrate ustanovi koja će dati merodavno mišljenje.

– To je memorijalna ustanova Jad Vašem, koja istražuje Holokaust nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Ne sumnjam da bi njihovo tumačenje bilo da je sa stanovišta istorijske nauke Stepinac bio neko ko je davao duhovni legitimitet ustaškoj NDH i njenoj politici koja je bila, između ostalog, i uništenje Jevreja, pored Srba i Roma – ukazao je Koljanin.

Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme NDH, koji nije učinio ništa da spriječi ustaške zločine i masovna mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Memorijalna ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije (HMD), čiji je zaštitnik bio Stepinac, a povod za postavljanje je bilo prvo hodočašće u Svetu zemlju od 23. do 30. aprila.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar