Svijet

Očekivano: Turska se otvorena umiješala u borbe za Karabah – oborila jermenski jurišni Su-25

NJEN LOVAC F-16 U `AKCIJU` POLETIO SA AZERBEJDŽANSKOG VOJNOG AERODROMA KOD GJANDŽE
  • Turci štitili azerbejdžanske bombardere i dronove koji su tukli jermenska naselja Vardenis, Mets Masrik i Sotk na teritoriji  Jermenije
  • Jerevan odgovorio primicanjem raketnih sistema S-300 granici Karabaha
  • Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju

TURSKA se otvorena umiješala u borbe za Karabah. Naravno, na strani muslimanskog i turkojezičnog Azerbejdžana.

Njen lovac F-16 oborio je jermenski jurišni avion Su-25, saopštila je portparolka jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan.

Navela je da je pilot poginuo.    

Turski lovac je uzletio sa aerodroma azerbejdžanskog grada Gjandža i štitio je azerbejdžanske bombardere i dronove koji su tukli jermenska naselja Vardenis, Mets Masrik i Sotk na teritoriji  Jermenije.

Stepanjan je precizirala da je turski avion bio u dubini od 60 kilometara unutar teritorije Azerbejdžana, na visini od 8,2 hiljade metara.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovannisjan izjavio je da Turska „vrši direktnu agresiju na Jermeniju“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Rusija je upozorila da bilo kakve i bilo čije izjave o vojnoj podršci Azerbejdžanu ili Jermeniji „samo dolivaju ulje na vatru sukoba između tih zemalja.

Azerbejdžan je, inače, objavio da će njegove oružane snage uništiti raketne sisteme Jermenije S-300 ukoliko budu primaknuti teritoriji  Karabaha.

Zvanični Baku kuražno tvrdi da je tokom dva posljednja dana „srušio mit o nepobejdivosti jermenske armije“.

Ratna propaganda je ratna propaganda, ali Baku vrlo dobro zna da turski lovac ne bi mogao da nekažnjeno gađa jermenski Su-25 (jurišni avioni ne mogu sami da se brane) da je S-300 bio uz granicu Karabaha.

Konflikt se, u svakom slučaju, zaoštrava i potencijalno internacionalizuje.

Stalni  predstavnik Jermenije pri ODKB Viktor Bijagov izjavio je da Azerbejdžan ugrožava cjelovitost   i suverenitet njegove zemlje.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska-se-otvoreno-umesala-u-borbe-za-karabah-oborila-jermenski-jurisni-su-25

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar