Свијет

Орбан: Не желимо да Европска унија и Фронтекс чувају границу Мађарске

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР ПОДРШКУ СВОМ СТАВУ ВЕЋ ЗАТРАЖИО ОД АУСТРИЈЕ И БУГАРСКЕ

НЕМА потребе да Фронтекс чува мађарску границу од миграната, изјавио је премијер те земље Виктор Орбан.

Он је новинарима, уочи почетка Самита европских лидера у Салцбургу, рекао да би државе чланице ЕУ требало да задрже право да штите своје границе, те да је такав приједлог већ изнио Аустрији и Бугарској.

Он је подсјетио да је Европска комисија предложила да, уколико буде проблема са мигрантима, националне надлежности буду одузете од земаља чланица, а заштита граница препуштена Европској унији.

Премијер Мађарске је рекао да је Фронтекс, Европска агенција за заштиту граница, „лијепа идеја“, али да та организација никада није успјешно заштитила ни метар границе, док је Мађарска штитила стотине километара.

„Нема потребе да они чувају наше границе, а да не говорим о принципу суверенитета“, истакао је Орбан и додао да ће свој приједлог изнијети на Самиту и да има више држава које се противе идеји Европске комисије.

Говорећи о Брегзиту, Орбан је рекао да ЕУ не би требало да кажњава Велику Британију и да су фер излазак из уније и добра сарадња потребне и Британији и ЕУ.

Упитан да ли очекује да се говори и о одлуци ЕП да Мађарској изрекне казнене мјере у вези с проблемима владавине права у тој земљи, Орбан је одговорио:

„Сви се томе смију“.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар