Odabrano Svijet

Šojgu Esperu: Da Rusija bude „normalna zemlja“ poput SAD, hvala – ostajemo `nenormalni`

REAKCIJE NA ZAHTEV ŠEFA PENTAGONA MOSKVI DA SE PRIKLJUČI AMERICI I NJENIM VREDNOSTIMA
  • Sergej LAVROV: Ako nas je Mark Esper pozvao da delujemo kao normalna zemlja – to je jedno jer to znači da nas poziva da ne delujemo  kao Sjedinjene Države. Jer, u ovom drugom slučaju bismo morali – delujući poput SAD – i da bombardujemo Irak i Libiju, najgrublje kršeći međunarodno pravo. I da izdvajamo milione dolara za mešanje u unutrašnje stvari drugih država“

SERGEJ Šojgu prokomentarisao je zahtev šefa Pentagona Marka Espera Rusiji da postane „normalna zemalja“ i da prihvati zapadne vrednosti.

„Tome je teško nešto dodati. Jedino što tim povodom želim da kažem jeste da ćemo mi zasad ipak ostati nenormalna zemlja“ – poručio je američkom (ne samo) vojnom vrhu ruski ministar odbrane.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, bio je i direktniji i oštriji.

Ukazavši na važnost pravilnog tumačenja pojma „normalnost“ i na njegovu vašingtonsku interpretaciju, povodom Evperovog glavnog zahteva je rekao:

„Ako je baš tako rekao, onda nas je Esper pozvao da delujemo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Države. Jer, u ovom drugom slučaju bismo morali – delujući poput SAD – i morali da bombardujemo Irak i Libiju, najgrublje kršeći međunarodno pravo“.

Lavrov je dodao i da bi Rusija – delujući poput SAD i držeči se njihovih `zapadnih vrednosti` –  morala izdvajati milione dolara za mešanje u unutrašnje stvari drugih država. I naveo:

„Onako kako je Kongres SAD naložio Stejt departmanu da godišnje troši 20 miliona dolara na unapređivanje demokratije u Rusiji“.

Lavrov je posebno naglasio: „Delovati poput SAD značilo bi i – podržavati državne udare u drugim zemljama“.

Esper je je ovih dana izgovorio: „Bilo bi sjajno ako bi Rusija mogla da se ponaša kao normalnija zemlja (nego što je sada), kao zemlja koja deli zapadne vrednosti kojih se drže SAD, Francuska i drugi naši saveznici iz NATO“.

Bila je to Esperova reakcija na upozorenje Emanuela Makrona da bi odgurivanje Rusije od Evrope bilo „velika strateška greška“.

http://fakti.org/rossia/sojgu-esperu-da-rusija-bude-normalna-zemlja-poput-sad-hvala-ostajemo-nenormalni

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar