Свијет

Све више сигнала да ће Пекинг војском смирити демонстрације у Хонгконгу

ПОЛИЦИЈА ОПКОЛИЛА ПОЛИТЕХНИЧКИ УНИВЕРЗИТЕТ, АЛИ СУ ВОЂЕ ПРОТЕСТА ПОБЈЕГЛЕ
  • Најекстремнији демонстранти су преко моста – спуштајући се конопцима – сишли на улицу одакле су их одвезли њихови сарадници на мотоциклима
  • Амбасадор Кине у Великој Британији: Влада Хонгконга чини све што је могуће да поврати контролу над ситуацијом. Централна власт ако она ипак измакне контроли – сигурно то неће мирно посматрати. Имамо и одлучност и моћ да окончамо немире“

ДЕСЕТИНЕ хонгконшких демонстраната које је полиција опколила у кампусу Политехничког универзитета, успјеле су да побјегну након што је пао мрак.

Најекстремнији демонстранти су преко моста – спуштајући се конопцима – сишли на улицу одакле су их одвезли њихови сарадници на мотоциклима.

Политехнички универзитет био је бастион петомјесечног протеста.

Полиција је прије две дана запријетила да ће почети да користи бојеву муницију против смртоносног оружја радикалних демонстраната који масовно користе бејзбол палице, цигле и „молотовљеве коктеле“. А почели су да користе и лукове и стријеле.

Немири у тој бившој британској колонији прешли су прошле недјеље у много радикалнију и насилнију фазу, што је довело до затварања школа.

Извршна власт Хонгконга, која дјелује у складу с Пекингом, одбила је да прихвати захтјеве демонстраната, укључујући истрагу о полицијском насиљу.

Кина је више пута упозоравала да неће толерисати непоштовање власти.

Све је изгледнија директна интервенција Пекинга за окончање кризе.

Кинески војници, који су у Хонгконгу од 1997. године, када је пекиншка власт преузела тај град и околину, прошлог викенда су изашли из касарни, и то само да би уклањали барикаде демонстраната.

Изузетно ријетка појава војника на улицама, мада у цивилној одјећи, подстакла је говоркања да предстоји војна интервенција.

Амбасадор Кине у Великој Британији индиректно је указао на ту опцију, рекавши: Влада Хонгконга чини све што је могуће да поврати контролу над ситуацијом. Централна власт ако она ипак измакне контроли – то сигурно неће мирно посматрати. Имамо и одлучност и моћ да окончамо немире“.

Полиција је ухапсила десетине демонстраната код кампуса.

Осим изласка и предаје, не видим другу опцију за њих“, рекао је неколико сати прије спектакуларног бjекства демонстраната Шек Хау-јип, полицијски командант.

Полиција је стање у кампусу назвала „нередима“ што је указивање на кривично дјело кажњиво с 10 година затвора.

Протест се прошлог понедјељка проширио Хонгконгом по новој стратегији под називом „Цвјетајте свуда“ која подраумијева мноштво блокада, сукоба и вандализама како би се до максимума развукле снаге полиције.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар