Свијет

Трамп послије четири сата у Хелсинкију о Путину: Он је добар конкурент, то је – комплимент

РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПРЕДАЛА СВОЈ `ПАКЕТ` ПРИЈЕДЛОГА ЗА ОБЛАСТ СТРАТЕШКЕ СТАБИЛНОСТИ
  • По завршетку четворочасовних преговора, пред новинарима је први ријеч узео руски лидер и открио да је предложио Трампу да се односи САД и Русије „поставе на дугорочну основу“.  Па оцијенио: „Имали смо добар разговор. Надам се да ћемо се одсад боље међусобно разумјети“
  • Доналд ТРАМП: Наши односи никад нису били гори, али ће се то промијенити послије ових четворосатних преговора. Ништа неће бити једностано, али је и то боље од избјегавање сусрета. Конструктиван дијалог Русије и САД отвара нове путеве миру и стабилности у свијету. САД конкурисати руско-њемачком гасоводу Сјеверни ток-2 својим течним гасом. Нисам увјерен да је тај пројекат у интересу Њемачке, али је одлука донијета
  • Трамп је у Хелсинкију донекле кориговао своју оцјену да су за погоршање односа са Русијом криви америчка „глупост, тупост и лов на в ештице“. Нагласио је: „Криве су обе стране. Сматрам да су се САД понашале глупо. Обе стране су се држале глупо и направиле низ грешака. Овакав дијалог требало је да имамо одавно. Али, вјерујем да смо сада кренули напријед заједно са Русијом“
  • У овом контексту је истрагу коју о тобожњем „руском мијешању“ води специјални тужилац Роберт Милер назвао „катастрофом за САД“ и оцијенио да је раздвојила САД и Русију. Нагласио је да је побиједио Клинтонову искључиво узахваљујући својој „блиставој изборној кампањи“. Путин је признао да је Русија била за Трампа – зато што је одмах објасио да жели побољшање односа
  • Говорећи о Криму – руски лидер је потврдио да се позиције двије земље тим поводом „разилазе“, али да је то за Москву „затворено питање“

ВЛАДИМИР Путин и доналд Трамп су у Хелсинкију – по завршетку својих првих правих преговора – заједно изашли пред новинаре.

Први је ријеч узео руски лидер и оценио да су преговори били отворени, успјешни и корисни.

Указао је да тешкоће и напетост у руско-америчким односима немају убјективне узроке јер се Хладни рат одавно завршио.

Притом је нагласио: „Сада су пред Москвом и Вашингтоном други изазови. Потребно је да `наштелујемо` механизме међународне безбједности и спријечимо ширење тероризма. Надам се да ћемо те проблеме рјешавати заједно са САД.  Надам се посебно да ће разговор са предсједником Трампом омогућити и прве кораке у оздрављењу односа наших земаља“.

Путин је открио да је руска страна предала америчкој „приједлоге за сарадњу у сфери стратешке стабилности и неширења оружја за масовно уништавање“.

Открио је такође да је Трампу предложио формирање „радне групе за антитерор како би контакти тајних служби били постављени у системске оквире“.

Путин је оцијенио да САД и Русија могу одиграти лидерске улоге у рјешавању хуманитарне кризе Сирији.

Додао је да након потпуног разбијања терориста у Сирији ситуацију на Голанској висоравни треба вратити у оквире споразума из 1974-те о раздвајању израелских и сиријских снага и прекиду ватре између те двије земље. То би Израелу осигурало безбједност.

Према ријечима руског лидера, посебна тема су биле ракете малог и средњег домета, али не само оне:

„Било је ријечи и о продужавању дејства споразума о стратешком офанзивном оружју, опасној ситуацији са елементима глобалног система америчке противракетне одбране и размјештању наоружања у космосу.Разговарачи смо и о атомском споразуму са Ираном“.

Путин је истакао да бизнис и Русије и САД жели економску сарадњу, па је `пао договор` да се формира заједничка група од првих фигура руског и америчког бизниса.

Навео је и да је предложио Трампу да се односи САД и Русије „поставе на дугорочну основу“.

На крају је закључио:

„Имали смо добар разговор. Надам се да ћемо се одсад боље међусобно разумјети“.

Узевши ријеч, Трамп је разговор назвао „отвореним и веома продуктивним“ и изразио увјереност да је дијалог Москве и Вашингтона „важан за цео свијет“.

Подвукао је: „Државе морају сарађивати ако желе побољшање ситуације у свијету“.

„Наши односи никад нису били гори, али ће се то промијенити – нагласио је амерички лидер – послије ових четворосатних преговора. Ништа неће бити једностано, али је и то боље од избјегавања сусрета. Конструктиван дијалог Русије и САД отвара нове путеве миру и стабилности у свијету. Ја ћу увијек тежити ономе што је боље за САД и амерички народ“.

Трамп је признао да ће САД конкурисати руско-њемачком гасоводу Сјеверни ток-2 својим течним гасом, нагасивши да и даље није увјерен, иако је одлука донијета, да је тај пројекат у интересу Њемачке, па почео да говори о Путину:

„Он је конкурент, добар конкурент. Мислим да је ријеч конкурент – комплимент.“

Одговарајући на једно од новинарских питања, Трамп је рекао да би Русија – да има ишта компромитујуће против њега – то већ употријебила. Поновио је да му Русија није помогла да постане предсједник САД и да је ушао у Бијелу кућу захваљујући својој „блиставој изборној кампањи“.

Путин је на исто питање одреаговао ријечима: „Тешко је замислити већу глупост!“.

Објаснио је да су се у Русији појавиле симпатије према Трампу – у време његове изборне кампање – зато што је још тада говорио о потреби бољих односа САД и Русије.

„Зар то није природно? Сматрам да је потпуно нормално имати симпатије према човјеку који жели добре односе са твојом земљом“.

Трамп је навео да ће на дијеловима онога о чему су он и Путин разговасрали наставити да раде Савјет за националну безбједност САД и Савјет безбједности Русије.

Он је донекле кориговао своју оцјену да су за погоршање односа са Русијом криви америчка „глупост, тупост и лов на вјештице“. Нагласио је да су за погоршање криве обе земље:

„Криве су обе стране. Сматрам да су се САД понашале глупо. Обе стране су се држале глупо и направиле низ грешака. Овакав дијалог требало је да имамо одавно. Али, вјерујем да смо сада кренули напријед заједно са Русијом“.

У овом контексту је истрагу коју о тобожњем „руском мијешању“ води специјални тужилац Роберт Милер назвао „катастрофом за САД“ и оцеијнио да је раздвојила САД и Русију.

Путин је – говорећи о Криму – потврдио да се позиције двије земље тим поводом „разилазе“, али да је то за Москву „затворено питање“.

Обећао је да ће Русија наставити да транспортује гас преко Украјине, ако отворени проблеми буду ријешени у Стокхолмској арбитражи, али није прецизирао количине.

Путин Трампу поклонио званичну лопту Мундијала

РУСКИ лидер је Доналду Трампу поклонио званичну лопту управо завршеног фудбалског Мундијала.

Притом му је пожелио да његова земља успјешно организује свјетско првенство 2026-те године.

Новинар телеканала Sky News снимио Трампово „намигивање Путину“

НОВИНАР британског телеканала Sky News Марк Стоун тврди да је Трамп пред почетак сусрета „намигнуо Путину“.

Са оба ока одједном.

Погледајте сами и оцијените

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар