Свијет

Турска армија почела инвазију на сјевероисток Сирије који је под контролом Курда

ТРАМПУ БЛИСКИ СЕНАТОР ЛИНДСИ ГРЕЈЕМ УПОЗОРИО АНКАРУ ДА ПРЕЛАЗИ „ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ“
  • Курдска цивилна администрација на сјевероистоку Сирије позвала је на „општу мобилизацију” дуж границе са Турском
  • Москва америчку игру са курдима назвала безобзирном и позвала их да ступе у дијалог са владом у Дамаску

ЈЕДИНИЦЕ турске армије почеле су да пресијецају границу и продиру на територију Сирије.

Ријеч је о сјевроисточним областима Сирије које тренутно држе курдски војни одреди, а Анкара има намјеру да их уништи и да уз тај дио међудржавне границе створи „зону безбиедности“.

Ово је објавила америчка новинска агенција Bloomberg која се позвала на турског министра одбране Хулуси Акара који је рекао да су истовремено започеле припреме за „планирану војну операцију“.

Курдска цивилна администрација на сјевероистоку Сирије позвала је на „општу мобилизацију“ дуж границе са Турском.

Високи турски званичник Фахретин Алтун рекао је нешто раније:

„Наша војска ће заједно са Слободном сиријском армијом ускоро прећи турско-сиријску границу. Турска жели да неутралише курдске снаге на сјевероистоку Сирије и ослободи локално становништво од јарма наоружаних разбојника“.

Амерички републикански сенатор Линдзи Грејем, близак предсједнику САД Доналду Трампу, упозорио је Турску да „нема зелено свјетло“ за војну операцију на сјеверу Сирије:

Порука турској влади гласи: немате зелено свјетло за улазак на сјевер Сирије. Постоји велика двопартијска опозиција томе у Конгресу и њу треба да схватите као црвену линију која се не смије прећи. Ако желите да уништите већ крхке односе, инвазија на Сирију ће одрадити посао“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је САД да играју веома опасну игру“ са сиријским Курдима, чији борци су били главни амерички савезници у рату против Исламске државе у Сирији.

Лавров је током посјете Казахстану рекао да су САД најприје подржале квази државу сиријских Курда на сјевероистоку Сирије, а сада им ускраћују подршку.

Таква безобзирна позиција о овом крајње осjетљивом питању може да запали цио регион, а то морамо да избјегнемо по сваку цијену“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије позвао је Дамаск и сиријске Курде на дијалог.

Лавров је такође рекао да мора да се сачува територијални интегритет Сирије.

Oткрио је да му је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу дао уверавања да Анкара поштује и суверенитет и границе Сирије.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska%20armija-pocela-invaziju-na-severoistok-sirije-koji-je-pod-kontrolom-kurda

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар