Odabrano Svijet

U američkoj vojnoj vježbi u Hrvatskoj učestvuju i „pripadnici oružanih snaga Kosova“

TRAJAĆE DO 6. JUNA, A OBUHVATA I POLIGONE U SLOVENIJI I MAĐARSKOJ

U OKVIRU međunarodne vojne vežbe „Hitni odgovor 19″, koja se održava na teritoriji Hrvatske, izvršen je vazdušni desant američkih snaga na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Navodi se da će vježba izvodi (koja je počela 10. maja) trajati do 6. juna na hrvatskom vojnom poligonu u Slunju i u kasarni „Josip Jović“ u Udbini, kao i na području Slovenije i Mađarske.

Hrvatsko ministarstvo je među 1.600 vojnika koji učestvuju u vježbi — iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Sjeverne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke – ubrojalo i „pripadnike oružanih snaga Kosova“.

Navodi se da ovu vježbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvježbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar