Свијет

Вилдерс иницирао закон којим се забрањују Куран, џамије, бурке и исламски термини

ЛИДЕР ХОЛАНДСКЕ ПВВ УВЈЕРЕН ДА БИ ТАЈ ПРИМЈЕР СЛИЈЕДИЛЕ И ДРУГЕ ЗЕМЉЕ

ЛИДЕР десне и евроскептичне холандске Слободарске партије (ПВВ) Герт Вилдерс предложио у националном парламенту је нацрт закона којим би се у тој земљи забранили „исламски термини“.

„Морамо очистити земљу од ислама. Ислам не припада Холандији. Ислам је мржња и тероризам. Годинама се ништа није урадило да се ислам спријечи. Зато предлажем закон којим би се забранили исламски термини у Холандији“, казао је Вилдерс у обраћању у државном парламенту.

Истакао је и да је то први такав покушај у западним земљама.

„Нека се затворе џамије и исламске школе те забране Куран и бурка. Надам се да ће и друге земље слиједити овај примјер“, рекао је Вилдерс.

Лидери других партија у парламенту Холандије успротивили су се његовој иницијативи, тврдећи да је противна вјерским слободама које су загарантоване Уставом Холандије.

Холандски посланик турског поријекла Тунахан Кузу је изјавио да је чак почео сажаљевати Вилдерса, напомињући да већ 14 година „говори исте ствари“.

Нагласио је да ће странка „Денк“, којој припада, увијек бити против таквих изјава колико год дуго Вилдерс настављао исту политику.

Прије двије године, ПВВ је у партијском програму обећао да ће затворити џамије у земљи, забранити Кур’ан и отказати боравишне дозволе азилантима.

ПВВ, коју предводи Вилдерс, након избора прошле године постала је друга највећа политичка партија у земљи, освојивши 20 мјеста у парламенту.

(извор: Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар