Svijet

Vilders inicirao zakon kojim se zabranjuju Kuran, džamije, burke i islamski termini

LIDER HOLANDSKE PVV UVJEREN DA BI TAJ PRIMJER SLIJEDILE I DRUGE ZEMLJE

LIDER desne i evroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) Gert Vilders predložio u nacionalnom parlamentu je nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili „islamski termini“.

„Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem zakon kojim bi se zabranili islamski termini u Holandiji“, kazao je Vilders u obraćanju u državnom parlamentu.

Istakao je i da je to prvi takav pokušaj u zapadnim zemljama.

„Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kuran i burka. Nadam se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer“, rekao je Vilders.

Lideri drugih partija u parlamentu Holandije usprotivili su se njegovoj inicijativi, tvrdeći da je protivna vjerskim slobodama koje su zagarantovane Ustavom Holandije.

Holandski poslanik turskog porijekla Tunahan Kuzu je izjavio da je čak počeo sažaljevati Vildersa, napominjući da već 14 godina „govori iste stvari“.

Naglasio je da će stranka „Denk“, kojoj pripada, uvijek biti protiv takvih izjava koliko god dugo Vilders nastavljao istu politiku.

Prije dvije godine, PVV je u partijskom programu obećao da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kur’an i otkazati boravišne dozvole azilantima.

PVV, koju predvodi Vilders, nakon izbora prošle godine postala je druga najveća politička partija u zemlji, osvojivši 20 mjesta u parlamentu.

(izvor: Anadolija)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar