Vijesti Svijet

CIA dvije godine u tajnom zatvoru u Rumuniji mučila Saudijca

GODINU DANA U SLIČNOM TAJNOM ZATVORU U LITVANIJI MUČEN JEDAN PALESTINAC

RUMUNIJA i Litvanija dozvolile su da na njihovim teritorijama budu smješteni tajni zatvori SAD u kojima su bili pritvoreni i zlostavljani Palestinac i državljanin Saudijske Arabije, presudio je danas Evropski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu.

Kako prenosi AP, sud je saopštio da je državljanin Saudijske Arabije Abd al Rahim Al Naširi, koji je kasnije poslat u zatvor u zalivu Gvantanamo, bio pritvoren i zlostavljan u Rumuniji od septembra 2003. do oktobra 2005.

Sud je zato pozvao Rumuniju da istraži taj slučaj i kazni odgovorne, ali, kako agencija napominje, Bukurešt negira da su se na njegovoj teritoriji nalazile takve ustanove Centralne obavještajne agencije SAD (CIA).

Sud je, navodi se, saopštio i da je Litvanija na svojoj teritoriji omogućila da se nalazi zatvor CIA od februara 2005. do marta 2006, gdje je bio zatočen Palestinac Abu Zubajdah, osumnjičen da je planirao napade 11. septembra 2001.

Advokat Al Naširija presudu suda je okarakterisao kao „oštar prekor sramnim pokušajima Rumunije” da prikrije da je obezbijedila na svojoj teritoriji postojanje tajnog zatvora CIA, javlja AP a prenosi Tanjug.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar