Vijesti RS i matica

Popović na sajmu visokih tehnologija u Kini: Srbija može biti evropski Šenžen

OD 500 NAJBOGATIJIH KOMPANIJA U SVIJETU – ČAK 300 IMA PROIZVODNJU U ŠENŽENU
  • Ministar Nenad POPOVIĆ  na sajmu u Šenženu: „Najvažniji resurs koji Srbija ima su njeni inženjeri i IT stručnjaci. Prema istraživanju američkog Startap Džinoma, najrelevantnije svetske  organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najboljih u svetu. Srbija je uz London, Barselonu, Helsinki i Tel-Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi kada su u pitanju razvoj blokčejn tehnologija i industrija video igara“
  • „Industrijski park u Beogradu, koji zajednički grade Srbija i Kina, biće najmoderniji tehnološki park u južnoj Evropi“, rekao je Popović i dodao da će taj projekat biti mesto susreta velikog broja visokotehnoloških kompanija, startapa, istraživača, kao i univerzitetske zajednice iz Srbije, Kine i cele Evrope“

 

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, učestvovao je na Sajmu visoke tehnologije u Šenženu i tom prilikom poručio da Srbija, zahvaljujući svom inženjerskom kadru, ima potencijal da postane evropski Šenžen.

„Prema oceni kineskog Forbsa, Šenžen je prvi na listi najinovativnijih gradova Kine. Od 500 najbogatijih kompanija na svetu, čak 300 ima svoju proizvodnju u ovom gradu. Zato Šenžen nazivaju i kineskom „silicijumskom dolinom“, rekao je Popović.

On je ukazao da Srbija razvija takve uslove poslovanja da bi u budućnosti mogla da postane evropski Šenžen u okviru inicijative „Pojas i put“.

„Najvažniji resurs koji Srbija ima su njeni inženjeri i IT stručnjaci. Prema istraživanju američkog Startap Džinoma, najrelevantnije svetske  organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najboljih u svetu. Srbija je uz London, Barselonu, Helsinki i Tel-Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi kada su u pitanju razvoj blokčejn tehnologija i industrija video igara“, izjavio je Popović.

Obraćajući se na najvećem i najuticajnijem naučno-tenološkom Sajmu u Kini, Popović je istakao da u Srbiji posluju neke od najvećih svjetskih IT i tehnoloških kompanija.

„Kompanija Majkrosoft ima samo dva razvojna centra u Evropi. Jedan od njih je smešten u Beogradu i on je po broju zaposlenih inženjera četvrti po veličini u svetu“, naveo je Popović i dodao da su ovakvi primjeri dobar signal i za ostale investitore da dođu u Srbiju i da razvijaju nove tehnologije, oslanjajući se na znanje srpskih inženjera.

U godini kada Kina obilježava 70. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine, Srbija i Kina, oslanjajući se na svoje čelično prijateljstvo, grade zajedničku inovacionu budućnost.

„Srbija vidi Kinu kao strateškog partnera kada je u pitanju razvoj inovacija i novih tehnologija. Saradnja naše dve zemlje nalazi se na istorijski najvišem nivou, vezuju nas izvanredni politički i ekonomski odnosi, kao i zajednička vizija inovacionog rasta Srbije i Kine“, istakao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj ukazao je na značaj realizacije projekta srpsko-kineskog Industrijskog parka.

„Industrijski park u Beogradu, koji zajednički grade Srbija i Kina, biće najmoderniji tehnološki park u južnoj Evropi“, rekao je Popović i dodao da će ovaj projekat biti mjesto susreta velikog broja visokotehnoloških kompanija, startapa, istraživača, kao i univerzitetske zajednice iz Srbije, Kine i cijele Evrope.

Popović je rekao da će Srbija i Kina nastaviti da intenzivno rade na izgradnji zajedničkih inovacionih politika koje treba da obezbjede rast ekonomije i blagostanja građana dvije zemlje.

„Posebno nas interesuju strategije saradnje u oblasti robotike, veštačke inteligencije, blokčejna, big dejta analize i pametnih gradova“, zaključio je Popović.

Na Sajmu visoke tehnologije u Kini učestvuje preko 3000 izlagača iz više od 50 zemalja, uz preko 50.000 posjetilaca. Ova manifestacija se bazira na naprednim tehnologijama i proizvodima u oblastima kao što su očuvanje energije, zaštita životne sredine, nova generacija informacionih tehnologija, biologija, proizvodnja visokokvalitetne opreme i drugo.

Sajam visoke tehnologije u Kini, prvi put je održan 1999. godine. Od tada, svake godine realizuje se u Šenženu, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Nacionalne Komisije za razvoj i reforme, kao i Vlade Šenžena.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar