Vjere Odabrano

Amfilohije: Nastavićemo borbu protiv virusa bezzakonog zakona – ako se vlast ne vrati vekovnom predanju

„NE ZNAM DA LI JOŠ NEGDE U EVROPI POSTOJI NAROD KAKAV JE NAŠ“
  • „Čekamo razgovor sa predstavnicima vlade i nadamo se da će se sadašnja vlast u Crnoj Gori vratiti pameti i sebi samoj, Crnoj Gori, njenom vekovnom predanju koje je utemeljeno na ovoj crkvi i da neće više progoniti crkvu“
  • Naslednici bogoubilačke i bratoubilačke vlasti ne shvataju kojim su putem krenuli i crkva ih na to podseća. Mnogo je bitno što je narod, koji do juče bio ‘pučina je jedna stoka grdna’, postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će deca izgubiti parče hleba“
  • Nastaviće se borba protiv virusa bezakona, kao što je kroz vekove bila borba protiv svih virusa greha i mržnje, zlobe i bratoubistva i na način kako je to rađeno kroz vekove – molitvom i postom. Čim prođe virus koji je zavladao svetom, onda ćemo ponovo da se vratimo, ukoliko se vlast ne vrati pameti i samoj sebi

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da su litije u Crnoj Gori prestale da funkcionišu na način kako je to bilo poslednjih meseci, međutim, „Crkva tu ostaje i ona je po svojoj prirodi, već 2000 godina, protiv svih virusa koji rađaju greh, satansku silu i smrt“.

„Tako i danas, mi imamo u Crnoj Gori dva virusa. Do sad smo imali samo virus bezzakonog zakona koji je počeo da hara Crnom Gorom, njenom vlašću i oba naroda, a sad imamo i koronavirus. Mi, kao Crkva, boreći se protiv ovog virusa uz narodna sabranja, nastavljamo i borbu protiv koronavirusa. Nastavićemo borbu tamjanom i molitvom, kao što smo napisali u saopštenju sveštenstva“, kaže mitropolit Amfilohije za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, tamjan i molitva su oduvek bili sredstvo za borbu protiv svih virusa u ljudskom društvu i zajednici.

Nadamo se da će se vlast vratiti i sebi i pameti

Mi, naravno, čekamo razgovor sa predstavnicima vlade i nadamo se da će se sadašnja vlast u Crnoj Gori vratiti pameti i sebi samoj, Crnoj Gori, njenom vekovnom predanju koje je utemeljeno na ovoj crkvi i da neće više progoniti crkvu“, ističe mitropolit Amfilohije.

On dodaje da je konačno došlo vreme da prestane progon pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji je započeo 1941. godine, a eskalirao 1945. zbog čega je u Crnoj Gori zavladalo bogoubilaštvo i bratoubilaštvo.

Od „pučine stoke jedne grdne“ do božjeg naroda

„Ovaj zakon koji je donet je i bogoubilački i bratoubilački i ponovno povampiruje duh bratoubilaštva. Naslednici bogoubilačke i bratoubilačke vlasti ne shvataju kojim su putem krenuli i crkva ih na to podseća. Mnogo je bitno što je narod, koji do juče bio ‘pučina je jedna stoka grdna’, postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će deca izgubiti parče hleba“, naglašava mitropolit.

On priznaje da je i njega iznenadila vera naroda i dodaje da su narodu u Crnoj Gori „uzimali i obraz i dostojanstvo“ od Drugog svetskog rata, međutim, kad su dirnuli u „damar životni, a to su crkve i svetinje“, onda se narod probudio.

„I mi danas u Crnoj Gori imamo narod, ja ne znam da li u Evropi ima takav koji je odjedanput od jedne `pučine` postao božji narod“, naglašava mitropolit crnogorsko-primorski.

Narodni lek protiv koronavirusa

Bez obzira na odlaganje litija, narod neće posustati od odbrane svetinja, tvrdi mitropolit Amfilohije.

On dodaje da se nada da će i koronavirus posustati, uz napomenu da se još nije pojavio u Crnoj Gori, „a narod kaže – upravo zbog tamjana i molitve.“

„Dakle, već imamo lek za ovaj virus koji smo imali ovde, od tog bezzakonog zakona. Nastaviće se ta borba protiv virusa, kao što je kroz vekove bila borba protiv svih virusa greha i mržnje, zlobe i bratoubistva i na način kako je to rađeno kroz vekove – molitvom i postom. Naravno kad prođe virus koji je zavladao svetom, onda ćemo ponovo da se vratimo, ukoliko se vlast ne vrati pameti i samoj sebi“, rekao je mitropolit Amfilohije.

https://mitropolija.com/2020/03/14/mitropolit-amfilohije-za-sputnjik-boricemo-se-protiv-dva-virusa/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar