Vjere Glavno

U Kućancima kod Donjeg Miholjca obnovljena crkva u kojoj je kršten patrijarh Pavle

SAGRAĐENA JE PRE 270 GODINA, ALI JE U POSLEDNJEM RATU MINIRANA PA JE OBNOVLJENA OD TEMELJA
  • Patrijarh Irinej: Došao je veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja. Neka objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni… Patrijarh Pavle je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svetu i kod nas
  • Bogosluženje predvodio patrijarh Irinej, a sastuživala trojica mitropolita i devet episkopa

NJEGOVA svetost Patrijarh srpski g. Irinej osveštao je obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mjestu blaženopočivšeg Patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej je u obraćanju istakao da je došao veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja, te poželio da objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u posljednjem ratu.

– Hvala Bogu, obnovismo hram i nadamo se da će se ta obnova, uz blagoslov Božiji, preneti na sve narode ovog područja. Želja je da ta zla vremena zauvek ostanu iza nas i da se ne ponove nigde nikada, jer svaki čovek je ikona Božija bez obzira kom narodu pripadao i koju boju kože imao – rekao je Patrijarh Irinej.

Svajtejši je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je blaženopočivši Patrijarh Pavle bio izuzetan čovjek koga bi poželjeli svaki narod i Crkva.

– Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osećali. Njegova skromnost je bila primer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on prespavao u štali. Njegove reči poput – budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svugde sejao reč Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svetu i kod nas – ocenio je Patrijarh Irinej.

U okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, u novoosvećenom hramu služena je Sveta arhijerejska liturgija.

Svetu službu Božiju služio je Svajtejši Patrijarh Irinej sa Visokopreosvećenom gospodom: Arhiepiskopom katarskim Makarijem, Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i Preosvećenom gospodom episkopima: pakračko-slavonskim Jovanom, mileševskim Atanasijem, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, raško-prizrenskim Teodosijem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, dalmatinskim Nikodimom, osječko-poljskim i baranjskim Heruvimom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem i umirovljenim srednjoevropskim Konstantinom.

U osvećenju Crkve Svetih Petra i Pavla učestvovali su i učenici Cetinjske bogoslovije po blagoslovu Mitropolita Amfilohija, predvođeni profesorima đakonom Pavlom Lješkovićem i Aleksandrom Vujovićem i dr Miodragom Čizmovićem.

Svečanosti su prisustvovali ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak, predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj i srpskih organizacija iz Hrvatske.

Prisutni su bili i predstavnici drugih crkava, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Srpske i Srbije, sveštenstvo, dobrotovori i donatori obnove ovog hrama.

Svi oni su, nakon što je osveštana crkva u Kućancima, u kojoj je kršten Patrijarh Pavle, posjetili imanje na kome je on rođen.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut je iz temelja s obzirom da je miniran i potpuno uništen za vrijeme proteklog rata. Obnova je trajala oko deset godina.

U Kućancima se danas govorilo o tome da na mjestu gdje je rođen Patrijarh Pavle bude sagrađena istovjetna kuća u kakvoj je živio, kao i spomen-crkva, muzej-zadužbina i konak.

Kućanci su selo koje su 1680. godine osnovali Srbi iz Podrinja, bježeći pred Turcima. U selu danas živi oko 500 stanovnika.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena Sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti Patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej tom prilikom je istakao da je blaženopočivši Patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC.

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu i 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini.

Izvor: RTRS/SRNA

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar