Федерација/БиХ

Додик: Ако Бошњаци као већински народ желе БиХ – морају поштовати Дејтон и чинити концесије

У ИНТЕРВЈУУ „ВЕЧЕРЊЕМ ЛИСТУ“ И О ТВРДЊИ ИЗЕТБЕГОВИЋА ДА БОШЊАЦИ ТРПЕ ТЕРОР МАЊИНЕ
  • Ако сматра да трпи терор мањине, то значи да су Хрвати мањина, да нису конститутивни народ. Сва је суштина у томе. БиХ не би било да није у њеним темељима равноправност два ентитета и три конститутивна народа. Не мањина!
  • Сада имамо један народ који жели реализацију ‘грађанске’ приче, а друга два народа то не желе. То су Срби и Хрвати. Ако се на томе буде инсистирало, вјероватно ће представници та два народа донијети заједничку декларацију и тражити да изиђу из БиХ јер им се оспоравају права загарантована уставом и Дејтонским мировним споразумом

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Босне и Херцеговине не би било да у њеним темељима нема конститутивности два ентитета и три народа.

Додик је то рекао у интервјуу за „Вечерњи лист“, коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да „Бошњаци трпе терор мањине“.

Он је већ све дефинисао. Ако сматра да трпи терор мањине, то значи да су Хрвати мањина, да нису конститутивни народ. Сва је суштина у томе. БиХ не би било да није у њеним темељима равноправност два ентитета и три конститутивна народа. Не мањина!

Ја разумијем господина Човића, који жели разговарати, али је очигледно да од тих разговора неће бити ништа. Хрвати ће морати предложити неку варијанту од које се неће одустати“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је устврдио да у БиХ постоји један народ који инсистира на „грађанској“ БиХ, и два народа која инсистирају на конститутивности.

„Ја не разумијем коме они то могу подвалити. С друге стране, Хрвати и Срби инсистирају на конститутивности народа и паритету из Дејтона док се друкчије не договоримо. Сада имате један народ који жели реализацију ‘грађанске’ приче, а друга два народа то не желе. То су Срби и Хрвати. Ако се на томе буде инсистирало, вјероватно ће представници та два народа донијети заједничку декларацију и тражити да изиђу из БиХ јер им се оспоравају права загарантована уставом и Дејтонским мировним споразумом“, каже Додик.

На констатацију да се из Сарајева често чује да „нема распада БиХ“ без рата, Додик одговара да су то „само флоскуле којима Бошњаци желе да заплаше странце“.

„Какав рат, какве глупости. Неће овђе бити рата. То су флоскуле којима Бошњаци из Сарајева настоје плашити странце. Ево, постављам питање: што би Сарајево учинило да ми то направимо?“, упитао је Додик и потом додао:

„Ево, рецимо, Изетбеговић је чуо да ја и Човић не желимо кршење Устава и оспоравање Дејтона те повлачимо потез о изласку из БиХ. Изетбеговић оде у Предсједништво, тамо нема мене и не може ангажовати војску ни против Бањалуке или Мостара. Ако би се војска употријебила, имали бисмо посве другу ситуацију. Не може послати ни полицију у Мостар или Бањалуку. Федерална полиција не може прећи ентитетску границу, нити из једног кантона у други… Ми овђе желимо доносити политичке одлуке, а они пријетећи ратом желе задржати своје право да буду тутори и да мајоризују друга два народа у БиХ. Ако желе БиХ као већински народ, онда морају дати многе концесије“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар