Федерација/БиХ

Додик: Настављамо са политиком враћања надлежности на ниво Републике Српске

НАГЛАСИО ДА ЋЕ СРПСКА ПОНУДИТИ РЈЕШЕЊЕ ЗА „ИНЦКОВ ЗАКОН“
  • „Они који су послали Шмита сматрају да у БиХ живе лудаци чим могу да пошаљу неког тако неартикулисаног, који овдје говори како има добре намјере, а у суштини нема лагитимитет. Из тог разлога ћу се увијек бавити с њим. Нико из Републике Српске неће разговарати с њим у функцији високог представника јер он то није
  • Шмит је полупао лончиће, велика је срамота за Њемачку што стоји иза таквог лузера, којем је најважније да се Милорад Додик искључи из политике
  • „Лично познаје замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара и мислим да он има потенцијал и да нареди да се човјек ликвидира. Када сам питао Ескобара зашто се крши Устав БиХ и Дејтонски споразум и да то није у складу са Дејтонским споразумом, он ми је одговорио да је то могуће, али је у складу са политикама
  • Република Српска стоји добро и има стабилне рачуне. Српска има своје пријатеље и искључиво ће се бавити питањима Устава БиХ и то је позиција

ПРЕДСТАВНИЦИ Републике Српске ће наредних дана израдити приједлог на који начин се може ријешити Инцков закон, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, на прес-конференцији у Бањалуци.

Нагласио је се наставља са политиком враћања надлежности на ниво Републике Српске и наставио:

Не можемо да прихватимо да буде политичка одлука да се Српској одузимају шуме, имовина. Не можемо да прихватимо да то буде предмет разговора на нивоу БиХ, тиме се мијења суштина Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Навео је да ће српски представници ићи на сједнице само онда када процијене да је то потребно.

Тражићемо да се отклоне разлози зашто српски представници не учествују у раду у заједничким институцијама“, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су спремни да подрже договоре о Изборном закону о избору члана Предсједништва БиХ између друга два конститутивна народа.

Опозиција злоупотребљава Вучићеву забринутост за дешавања у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да опозиција у Републици Српској покушава да злоупотријеби забринутост и интерес предсједника Србије Александра Вучића за дешавања у БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да опозиција различито интерпретира разговор са Вучићем, те да би било добро да још једном прочитају заједничку изјаву.

Покушавају да припишу или направе атмосферу да је све то нешто готово или дефинитивно урађено. У наредним данима треба о том питању разговарати, јер није мало ако предсједник Србије замоли ову структуру да о томе размисли“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, треба се реферирати око тога, али нису отклоњени разлози који су довели до тога да српски представници не учествују у одлучивању у заједничким органима.

С друге стране, поновићу члан 4.  закључака Народне скупштине који каже да наши представници могу да учествују у ономе што је у интересу Републике Српске“, навео је Додик и додао да је учествовао на свим сједницама Предсједништва.

Што се тиче Савјета министара, Додик је рекао да је исто поступано, наводећи као примјер одлуку о привременом финансирању.

Фото: СРНА

Али, жеља опозиције је да се врате у заједничке институције, а да се неко други окриви за то. Они имају капацитет да то и ураде, могу заједно са Адилом Османовићем да имају пет гласова за одлучивање у Представничком дому. Што се нас тиче, ми ћемо разматрати разлоге и услове зашто не учествујемо“, нагласио је Додик.

Он је додао да ће о том питању покушати да разговарају и са опозицијом у Републици Српској и да виде на који начин могу то питање да поставе на дневни ред.

Све острашћене изјаве које долазе од опозиције су усмјерене ка томе да би се појачао притисак на Републику Српску, да би се одагнали ратно-хушкачки позиви многих фактора из ФБиХ који сматрају да је вријеме да се обрачунају са Републиком Српском и Милорадом Додиком. Ту имају заједнички интерес“, истакао је Додик.

Навео је да је ту и Кристијан Шмит, те да постоји анормална ситуација да грађанин друге земље долази у БиХ, лажно се представља високим представником и покушава да држи лекције свима.

Кад год он проговори морам да кажем да је он лажан, да није именован од Савјета безбједности УН, да само то даје легитимитет, а не његов изглед, поријекло…“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, они који су послали Шмита сматрају да у БиХ живе лудаци чим могу да пошаљу неког тако неартикулисаног, који овдје говори како има добре намјере, а у суштини нема лагитимитет.

„Из тог разлога ћу се увијек бавити с њим. Нико из Републике Српске неће разговарати с њим у функцији високог представника јер он то није“, навео је Додик.

Рекао је да је Шмит полупао лончиће, те да је велика срамота за Њемачку што стоји иза таквог лузера, којем је најважније да се Милорад Додик искључи из политике.

Српска не смије да прихвати мешетаре и лажове

Додик је рекао да Република Српска не смије прихватити Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити да они који јој се намећу одлучују у њено име.

Српска не смије прихватити такве мешетаре и лажове, оне који покушавају да се наметну. Не смије прихватити да они одлучују у наше име, јер то и није предвиђено Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је навео да је све накарадно до мјере бесмисла у коме се налази БиХ, а поготово са додатом аромом или горчином, јер Кристијан Шмит покушава себе да представи важном фацом, а у суштини није ништа.

Он је подсјетио да је Република Српска раније пролазила кроз тешке периоде и имала много тежих питања.

Нема проблема да се разговара и договара на нивоу БиХ, али се тамо морају уважавати интереси Републике Српске и српског народа“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, да је неко желио измјенама Кривичног закона БиХ да смири ситуацију у БиХ, вјероватно би у тим својим брљотинама, које је раније предложио Валентин Инцко, написао и то да је једнако кажњиво ако неко назове Републику Српску „геноцидном творевином“ или Србе „геноцидним народом“ или „геноцидашима“ и да исто иде пет година у затвор.

Одредбама Кривичног закона који је наметнуо Инцко све је усмјерено ка томе да се наметне атмосфера да управо они који тако нешто говоре могу некажњено то да раде, а други да не смију о томе уопште дискутују јер је то нешто готово. Направили су атмосферу да Република Српска `као геноцидна творевина` не може да постоји и треба је демонтирати“, каже Додик.

Напоменуо је да они већ дуже покушавају да демонтирају Републику Српску, али да им то не иде баш успјешно јер су за то потребни Срби који то неће да ураде.

Ми имамо наш демократски капацитет и спремни смо да га употријебимо. Присуствоваћу првој сједници Предсједништва БиХ и одлучиваћу онако како ја сматрам да треба. Не може нико очекивати да ми одлучујемо онако како они очекују, а да ми само тамо долазимо и гласамо за њихова рјешења. То се никада неће десити“, поручио је Додик.

Говорећи о санкцијама које су САД увеле против њега, Додик је рекао да санкције апсолутно ни за кога, па ни за њега, не представљају неку баш сјајну ситуацију.

Сада ми је јасно да политике уважавања Републике Српске не пролазе код њих и да су Американци у потпуности на страни муслимана у БиХ, да су њихови извршиоци радова који су смислили талас неких нових санкција. Тај дио америчког естаблишмента који је направио причу на рату и измишљотинама о Србима као лошим момцима вратио се поново и покушава да по својој мјери овдје кроји и доноси одлуке“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да познаје лично замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара и да мисли да он има потенцијал и „да нареди да се човјек ликвидира“.

То не мора да нас брине. Република Српска стоји добро и има стабилне рачуне. Српска има своје пријатеље и искључиво ће се бавити питањима Устава БиХ и то је позиција“, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да не разумије да Република Српска не може да добије оно што јој је дато Уставом БиХ.

Када сам питао Ескобара зашто се крши Устав БиХ и Дејтонски споразум и да то није у складу са Дејтонским споразумом, он ми је одговорио да је то могуће, али је у складу са политикама“, појаснио је Додик.

Додик је закључио да Република Српска мора остати завјет српског народа и свих који у њено име одлучују.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар