Федерација/БиХ

Додик: О признавању Косова* одлучиће Скупштина Српске, а она ће то одбацити

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ О ЊЕГОВОЈ РЕДОВНОЈ И ВАНРЕДНИМА СЈЕДНИЦАМА
  • Жељко Комшић је тврдио да треба поштовати вољу Албанаца на Косову* и да је то ствар коју су одавно одлучили и да је то фактично стање. А на мој упит како сада не важи релевантна Резолуција Савјета безбједности УН 1244 у том случају и како се он опредјељује да то подржи није било одговора
  • Мислим да је добро што је питање Косова* дошло на дневни ред. До сада се спекулисало, неки су били за признавање неки против, тврдећи да непризнавањем губимо партнере у пословном и политичком смислу. Добро је што ћемо имати коначну одлуку
  • Поводом скидања са дневног реда тачке о Програму реформи везано за сарадњу са НАТО-ом рекао: „У овом тренутку у БиХ је актуелна потреба да се дефинише одређена комисија која ће радити с тим. Наши партнери у Федерацији БиХ /ФБиХ/ траже да то буде комисија за интеграције у НАТО савез, али ми то не прихватамо. Та комисија може само да се зове комисија за сарадњу са НАТО

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да на данашњим ванредним сједницама Предсједништва БиХ није донесена коначна одлука о премјештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, нити о признавању независности самопроглашеног Косова, најавивши да ће о овом другом питању покренути заштиту виталног националног интереса.

Након редовне сједнице отворили смо ванредне сједнице. Прва, 77. ванредна сједница, била је на мој захтјев да се донесе одлука Предсједништва БиХ о измјештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим. Објаснио сам да је то важно јер је то доказ пријатељства према Израелу. Сматрам да треба да подржимо њихово право да одреде сједиште и да то други поштују“, рекао је Додик новинарима.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да су одређене земље попут САД већ прихватиле да премјесте своју амбасаду у Јерусалим и да су многе земље најавиле да ће отварањем канцеларија са дипломатским статусом ући у прву фазу реализације такве једне одлуке.

Сматрао сам да то треба тако да учинимо. Та тачка дневног реда се обавезно ставља на дневни ред јер се не гласа о дневном реду јер је тако дефинисано правилником. Чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комишић гласали су против ове одлуке а ја сам гласао за и она није донесена, а о њеној судбини ћемо видјети како ће се даље кретати и шта ће бити. Али, углавном мислим да треба остати посвећен добрим односима са Израелом у дијелу укупних рјешавања стабилизације мира на Блиском истоку“, рекао је Додик.

Он је указао да су му Џаферовић и Комшић сугерисали да је раније донесена резолуција Савјета безбједности УН о том питању и да би БиХ, уколико би донијела такву одлуку, имала дипломатсих или неких других проблема.

То наравно не мора да значи и није доказано јер САД као најмоћнија сила свијета зна за ту одлуку УН и донијела је своју одлуку по том питању. То говорим у једном другом контексту јер је Комшић покренуо питање признавања Косова као независне државе са међународним капацитетима“, рекао је Додик.

Комшић је, према ријечима српског члана Предсједништва БиХ, образлагао своју одлуку да треба поштовати вољу Албанаца на Косову и ствар коју су одавно одлучили и да је такво фактичко стање.

 

„А на мој упит како сада не важи релевантна Резолуција Савјета безбједности УН 1244 у овом случају и како се он опредјељује да то подржи – није било одговора. На гласању Џаферовић и Комшић су гласали за одлуку да се призна Косово а ја сам био против. Даља процедура иде тако да ће се на сљедећој сједници Предсједништва БиХ та тачка обавезно ставити на дневни ред и о њој одлучивати“, појаснио је Додик.

Он је поручио да Предсједништво БиХ неће бити коначно мјесто одлучивања о питању признања самопроглашеног Косова, него Народна скупштина Републике Српске јер ће потегнути питање виталног националног интереса.

„Мислим да је добро да је ово питање дошло на дневни ред. До сада се спекулисало, неки су били за признавање неки против, да губимо партнере у пословном и политичком смислу. Добро је да ћемо имати коначну одлуку“, рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске сматра да ће епилог бити одлука да се Косово неће признати, што ће остати основа за понашање и поступање свих у БиХ, јер је ријеч о одлуци донесеној у ваљаној процедури.

Косово не може бити признато јер Република Српска не сматра да самопроглашено Косово треба да буде независна држава. Не може да прихвати да се различита пракса примјењује у готово идентичним ситуацијама и гдје се руши територијални интегритет, који је загарантован међународним конвенцијама и повељом УН, те Резолуцијом 1244 гдје се указује на територијални интегритет Србије“, рекао је он.

Додик је напоменуо да се у готово идентичној ситуацији у Републици Српској, када се помене поправљање положаја аутономије или повратак права која су отета од високих представника и других међународних званичника Бошњаци, не желе да виде да стварају озбиљну негативну атмосферу у БиХ код Срба и Хрвата својом игноранцијом да се разговара о реалним проблемима положаја конститутивних народа.

Смањен број улазака миграната

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Предсједништво на данашњој сједници констатовало да је смањен број улазака миграната у БиХ и да се реализују закључци у вези са измјештањем мигрантских центара из насељених мјеста.

Додик очекује да ће тако бити и у Босанском Петровцу, гдје је направљен камп за мигранте у српском повратничком селу, што значајно угрожава безбједност мјештана.

Он је рекао на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је на сједници констатовано да се спроводи и закључак о ангажовању 340 кадета у Граничној полицији БиХ, што ће допринијети њеној ефикасности.

Додик је подсјетио да је раније Стејт департмент утврдио да у БиХ има застоја када је ријеч о спровођењу Стратегије у борби против трговине људима, те да је Предсједништво данас добило извјештај о томе и разговарало на који начин то може да буде ријешено.

„У извјештају се наводи да је Република Српска учинила све неопходно на том плану – именовала координатора и направила читаву мрежу људи из тужилаштава и полиције који се баве тим питањем, док то није учињено у шест кантона у Федерацији БиХ“, рекао је Додик.

Он каже да је БиХ због тога добила негативну оцјену са могућношћу да јој статус који има буде смањен, што би могло да доведе до тога да не може да користи фондове САД из којих, између осталог, иду и донације УСАИД-а, јер је таква америчка пракса и закони.

Додик указује да су највећи приговори у вези за радом правосуђа у погледу оштрине изречених санкција за трговину људима и мрежама које то чине.

„Затражили смо од Савјета министара да координише активности на том плану, а од правосуђа не можемо ништа да тражимо, осим да апелујемо да пооштри своју казнену политику и да се уведе ред у провођење ове стратегије у вези са борбом против трговине људима“, истакао је Додик.

Пандемија вируса корона се не стишава, важна набавка вакцина

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се БиХ прикључила глобалној алијанси за набавку вакцина против ковида-19, на основу сагласности коју је дало Предсједништво.

„Још се не зна ни којих вакцина, ни шта, али на глобалном нивоу се уредила једна организација која ће се бавити питањем дистрибуције и равномјерне расподјеле вакцина тако да не дође до мајоризације или дисквалификације било кога“, рекао је Додик у Источном Сарајеву на конференцији за новинаре након редовне и двије ванредне сједнице Предсједништва БиХ.

Он је навео да је на редовној сједници разматран низ питања која су везана за интересе БиХ, њене ентитете и народе, па тако и тачке везане за пандемију ковида-19 и закључке који су тим поводом раније доношени.

„Констатовали смо да се пандемија не стишава, да се, и у регионалном и у оквиру БиХ, задржава на једном нивоу, да је веома неизвјесно на који начин ће се одвијати у току зиме, како ће се развијати и шта треба да учинимо“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да је потребно обезбиједити адекватно дјеловање свих органа БиХ, те да је са нивоа Савјета министара неопходно учинити све како БиХ не би остала изван процеса набавке вакцина.

То не подразумијева забрану да се вакцине набављају од других субјеката и фактора. Набавка вакцина и здравствена заштита је и у надлежности ентитета и кантона и то ће тако и остати, а овдје се само ради о координацији“, поручио је Додик.

Он је рекао да је на редовној сједници примљен к знању Извјештај дирекције о 14 препорука за пут БиХ у ЕУ.

„Једна од важних тачака, која је била и мало збуњујућа, јесте да је достављен извјештај, наводно од Савјета министара, о реализацији 14 препорука за пут у ЕУ. Касније, током сједнице се испоставило да то није извјештај Савјета министара него само Извјештај Дирекције, тако да смо ми то само примили к знању“, појаснио је Додик.

Додик је поново указао на механизам координације, те апеловао на уважавање свих нивоа власти у БиХ како је то и предвиђено механизмом координације.

Он је рекао да је са дневног реда сједнице скинута тачка о Програму реформи везано за сарадњу са НАТО-ом јер је била парцијално припремљена и недовољно интегрисана, без довољно неопходних информација.

У овом тренутку у БиХ је актуелна потреба да се дефинише одређена комисија која ће радити с тим. Наши партнери у Федерацији БиХ /ФБиХ/ траже да то буде комисија за интеграције у НАТО савез, али ми то не прихватамо“, поручио је Додик.

Он је додао да та комисија може само да се зове комисија за сарадњу са НАТО-ом.

„На тај начин смо спремни да уђемо у сарадњу и сваки други начин за нас је неприхватљив, али та тачка је скинута са дневног реда“, навео је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар