Федерација/БиХ

Додик: Онима у Сарајеву су потребне вакцине које побољшавају ментални капацитет

„У САРАЈЕВУ ЈЕ ОПШТА ХИСТЕРИЈА, ОПТУЖУЈУ ЗАЈЕДНИЧКИ НИВО ВЛАСТИ КОЈИ НИЈЕ КРИВ ЗА ВАКЦИНЕ“
  • Ми смо захвални Србији зато што прима наше грађане. Не сматрамо да је то тако болно као што ови у Сарајеву то представљају. Стварно су неспособни. Стварно не знају ништа. Нису могли никакве вакцине да набаве. Нису хтјели руску вакцину из идеолошких разлога, а `Фајзер` их је преварио
  • Српска је са Русијом потписала уговор за 1.100.000 вакцина и добија вакцине полако. Већ је извучено близу 100.000. Сад у Сарајеву криве Додика што они нису добили уговор. Замислите каква је то подвала? Они су болесни тамо
  • Сад би они (у Коваксу) најрадије да ми повучемо паре, а да они продају вакцину дупло скупље? И то је коректно? Амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Сатлер шепурио се кад су недавно стигле на сарајевски аеродром мале количине вакцине. Шта нама значи што нам је дошло 14.000 вакцина? То је и даље превара… Зашто БиХ из ЕУ не испоруче вакцину која је плаћена 6,5 милиона евра?! 

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Лакташима да се већ сада може сматрати да је Српска довољно учинила да набави вакцине против вируса корона за имунизацију која је у току у Српској, док у ФБиХ нису могли никакве вакцине да набаве и ништа нису урадили.

Додик је истакао да је општа хистерија у Сарајеву зашто нису набављене вакцине и да оптужују заједнички ниво власти да је одговоран за то, али да никакве одговорности Српске ту нема.

Њима је сада понижавајуће што многи Бошњаци иду у Србију и тамо се вакцинишу и покушавају да криве заједнички ниво који нема ништа с тим. Већ сада се може сматрати да је Српска довољно учинила и набавила довољно вакцина“, рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, послије завршетка вакцинисања у здравственом сектору у Српској, сада се вакцинишу грађани старији од 65 без застоја, а ове седмице треба да још дође 30-40 хиљада вакцина из Русије и 80.000 из Кине, а има и програм Ковакс.

Ми смо захвални Србији зато што прима наше грађане. Не сматрамо да је то тако болно као што ови у Сарајеву то представљају. Стварно су неспособни. Стварно не знају ништа. Нису могли никакве вакцине да набаве. Нису хтјели руску вакцину из идеолошких разлога, а `Фајзер` их је преварио јер велике земље Европе прикупљају себи вакцине“, рекао је Додик.

Он је навео да су надлежни у Српској упознати колико је тежак процес набавке вакцине јер су на томе радили, а у ФБиХ ништа нису радили.

Додик је истакао да су у ФБиХ, када су одлучили да иду у набавку вакцина према Русији, изабрали неку компанију која је њима обећала да ће им ријешити 500.000 вакцина за 24 часа, али, навео је он, да то може тако и Српска би то потписала.

Српска је са Русијом потписали уговор од 1.100.000 вакцина и извлачи и добија вакцине полако, а већ је извучено близу 100.000, подсјетио је Додик.

„Кад су видјели да то не може тако, сад у Сарајеву криве Милорада Додика што они нису добили уговор. Замислите каква је то подвала? Они су болесни тамо. Њима не требају вакцине против короне него неке друге вакцине да побољшају ментални капацитет и да почну размишљати онако како је добро за све, а не да само себе правдају у том погледу“, рекао је Додик.

Додик је истакао да и стални напади „шпекуланта Сенада Хаџифејзовића“ представљају њихову политичку борбу.

Ми у томе нисмо. Ми смо захвални Србији и ми смо себе оспособили да можемо да имамо већ значајан дио становништва вакцинисаним. И данас се вакцинише у Српској. И данас се обезбјеђују вакцине и има их довољно за структуре које смо предвидјели да вакцинишемо у Српској, а они немају у ФБиХ ништа“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ово што су у ФБиХ добили из Србије и Турске – они морају да дијеле између хрватске и бошњачке заједнице.

Он је упитао: зашто из ЕУ не испоруче БиХ вакцину против вируса корона која је плаћена 6,5 милиона евра и поручио да је то потпуно некоректно.

„Што се тиче ЕУ, потпуно је некоректна прича“, рекао је Додик.

Истакао је да је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да Европа не може да мањим земљама даје вакцине, а узели су 6,5 милиона евра прошле године у децембру за вакцину и сад је не испоручују.

Гдје то има на свијету? Само на Западу? Што нам не испоручите нашу вакцину?“, упитао је Додик.

Он је рекао да су те вакцине биле јефтиније јер су плаћене авансом.

Сад би они најрадије да ми повучемо паре, а да они продају вакцину дупло скупље? То је та прича. И то је коректно?“, рекао је Додик.

Он је истакао да се амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Сатлер „шепурио“ што су недавно стигле на сарајевски аеродром мале количине вакцине.

„Шта нама значи што нам је дошло 14.000 вакцина – то је превара и даље“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар