Федерација/БиХ

Додик: РС ће ићи својим путем, буде ли требало – формираће своје државне независне органе

„НАШИ ПРЕДСТАВНИЦИ У САРАЈЕВУ ЋЕ РАДИТИ СВЕ ДОК НЕ БУДЕ ЈАСНО ДА НЕМА ДОГОВОРА“
  • „Република Српска има све елементе државе – своје институције, свој народ. Дејтон је већ прекршен, многим одлукама Високог представника“
  • „Република Српска никоме неће дозволити да је деградира – ни ОХР, ни амбасади САД у БиХ. Нашу слободу нико нам неће ускратити – ни БиХ, ни ОХР, ни америчка амбасада“
  • „БиХ је наметнута држава за српски народ. У њој се Срби не осјећају ни слободно, ни комотно. А Република Српска никоме није ништа отела“

НАКОН данашње одлуке да ће представници Срба у заједничким институцијама престану да учествују у одлучивању у институцијама БиХ, Милорад Додик рекао је представници РС остају да раде у органима, али се неће одлучивати.

Српски члан Предсједништва БиХ додатно је објаснио:

„Окупићемо све Србе који тамо раде. Договорено је да то буде на нивоу Парламента и Савјета министара. Неће се доносити ниједна одлука док се не ријеши питање страних судија. Настављају праксу коју је вршио Високи представник, најчешће се доносе лоше одлуке за РС“, рекао је Додик за Н1.

Указао је да нигдје у свијету нема да је уставни суд уставотворац, те да могу само одлучити да ли је нешто у складу са Уставом БиХ или не.

„Веома јасно се у Уставу каже да БиХ припадају надлежности наведене у уставу. А то није имовина. Ово је скрнављење, ово је начин на који Уставни суд жели укинути РС“

Он је упозорио да ће РС ићи својим путем.

„РС ће ићи својим путем, формирати своје државне независне органе и функционисати на територији РС. Има све елементе државе, своје институције, свој народ. Дејтон је већ прекршен, многим одлукама Високог представника. Имате низ одлука Уставног суда који су на захтјев чак Алије Изетбеговића, тада се одредио Уставни суд и рекао да је имовина одређена Уставним судом. Сада се одједном игнорише, а до сада се игнорисало и ником ништа“, рекао је Додик за Н1.

Рекао је да ће српски представници бити у институцијама до момента док не схвате да не постоји могућност да се договоре.

„Ово правна држава? Ово је правно да не кажем шта. Дејтонски споразум је урушен много пута раније, све одлуке су биле на штету РС. Обавеза је Американаца да се не мијешају, а то раде. Што се нас тиче, ми ћемо отићи на Народну скупштину РС никад увјеренији да радимо озбиљан посао за наш народ и донијети одлуку какву смо најавили и то ће се проширити“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је казао да је „доста тога да се о правима брине америчка амбасада“.

Додик је изјавио да постоји могућност да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници поништи раније дате сагласности за преношење надлежности на ниво БиХ у вези са војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким савјетом.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ наставља да се бави антисрпском праксом ОХР.

Додик је рекао да Република Српска никоме неће дозволити да је деградира, ни ОХР-у, нити Амбасади САД у БиХ.

Он је поновио да је БиХ „наметнута држава за српски народ“, у којој се Срби не осјећају ни слободно, ни комотно.

„Република Српска никоме није ништа отела“, истакао је Додик.

Нашу слободу, поручио је он, нико нам неће ускратити – ни БиХ, ни ОХР, ни америчка Амбасада.

Додик је одбацио инсинуације да се Руска Федерација мијеша у унутрашње ствари БиХ и да протежира Републику Српску у односу на друге дијелове БиХ.

Он је потврдио да је предсједник Србије Александар Вучић и њега и предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић позвао на разговор у Београд, и рекао да је то још једна добра прилика да Вучића упозна о најновијим покушајима дискредитације уставно-праног положаја Републике Српске.

Додик није имао примједби на рад судија Уставног суда БиХ из Републике Српске, али је подсјетио да ће о њиховом статусу одлучивати Народна скупштина Републике Српске.    

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар