Федерација/БиХ

Додик: Српска је добила у Дејтону оно што је добила и ми само то тражимо назад

„ПРОШЛО ЈЕ ВРИЈЕМЕ КАДА СУ ЗАПАДНИ ФАКТОРИ КРИВИЛИ САМО ЈЕДНУ СТРАНУ“

Фото: Борис Јеринић/Facebook

  • Уочи одласка чланова Предсједништва БиХ у Брисел рекао: „Можемо разговарати о свему што је урадио високи представник, а урадио је на штету Дејтонског споразума и није дозволио да се афирмишу фактори у БиХ и `стране` како је речено у Дејтону
  • „Свака промјена у БиХ је могућа искључиво и само ако се договоре двије стране, а то су Република Српска и ФБиХ. То никада није било јер је високи представник кршио међунардно право, наметао прописе. Они сада покушавају да то легалузују тако што о томе ћуте. Али напросто чињенице говоре да он није имао право да мијења Дејтон

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да људи схватају да је прошло вријеме када су ЕУ и међународни фактори, прије свега западни, за стање у БиХ кривили само једну страну и према њој предузимали ригорозне казне, истакавши да је неопходан нови дијалог.

„Ако хоће, можемо разговарати о свему што је урадио високи представник, а урадио је на штету Дејтонског споразума и није дозволио да се афирмишу фактори у БиХ и `стране` како је речено у Дејтону“, рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је навео да ће чланови Предсједништва БиХ путовати у Брисел гдје ће званичнике ЕУ покушати упознати са развојем ситуације у БиХ која је конзервирана на немогућности да функционише ефикасно.

Према његовим ријечима, свака промјена у БиХ је могућа искључиво и само ако се договоре двије стране, а то су Република Српска и ФБиХ.

„То никада није било јер је високи представник кршио међунардно право, наметао прописе. Они сада покушавају да то легалузују тако што о томе ћуте. Али, напросто чињенице говоре да он није имао право да мијења Дејтон. Он је масовно мијењао Дејтонски споразум и то је тема која мора бити враћена на почетак, да се о њој разговара“, навео је Додик.

Додик је констатовао да је политички дијалог једини начин на који се могу ријешити питања у БиХ.

„У медијима смо ових дана видјели да је и Кристијан Шварц-Шилинг, који се сматра поборником муслиманске политике на овим просторима, прије неки дан рекао да међународна заједница треба да види има ли снаге да успостави неки нови облик функционисања БиХ или да дозволи да се у њој разиђу политички фактори, односно конститутивни народи. То говори о томе да постоји свијест код многих људи да је немогуће да БиХ функционише па и код самог Шилинга без обзира како мисли и шта о томе говорио“, рекао је Додик.

Додик каже да Српска преферира политички разговор у миру, те да жели мир и стабилност.

„Српска је добила у Дејтону оно што је добила и ми само то тражимо назад. Ако тога нема, наше концепције наравно морају да се развијају на други начин“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар