Федерација/БиХ

Додик: Српској треба јака концентрациона влада коју би чинили лидери странака

„НИЈЕ ОВО АВАНТУРИЗАМ – НЕМА БОЈАЗНИ ОД НАСИЉА, НЕЋЕ БИТИ МОБИЛИЗАЦИЈЕ – СВЕ ЋЕ БИТИ ПОЛИТИЧКИ“
  • „Актуелна криза неће се завршити само наметањем једне одлуке, па ће на нивоу владе бити потребно доносити брзе и оперативне мјере
  • Моја идеја је била да ми сви предсједници политичких партија будемо чланови владе. Та влада би се, пошто је концентрациона, концентрисала на актуелна питања и статус Републике Српске
  • Српска ће врло брзо доћи у ситуацију да изађе из система индиректних опорезивања на нивоу БиХ, донијеће сопствене законе о индиректним порезима и формирати службу која ће прикупљати порезе за простор Републике Српске. Стопа пореза била би иста као и у Федерацији БиХ. Ми ћемо онда, као што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом, за финансирање три министарства на нивоу БиХ дати неких 10 до 15 милиона, а све остало иде Српској. Нека нико не сумња да смо способни и спремни за тако нешто. Ми смо на то раније дали сагласност коју можемо повући
  • Ових дана разговарамо о начину како ћемо заштитити људе који буду процесуирани и како да им пружимо правну и физичку заштиту уколико буду хапшени и привођени. Ми смо рекли да то не поштујемо и немамо ниједног другог разлога. Ово ће довести до тога да ћемо рећи да се одлуке Суда и Тужилаштва БиХ не примјењују на простору Републике Српске и за то нам је потребна концентрациона влада или снажно јединство“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да само снажна концентрациона влада у Републици Српској, коју би чинили предсједници политичких партија, може доносити брзе и оперативне мјере за многа питања која у међувремену буду отворена, те убрзати доношење политичког рјешења.

Додик сматра да се актуелна криза неће завршити само наметањем једне одлуке, те да ће на нивоу владе бити потребно доносити брзе и оперативне мјере, за шта је концентрациона влада најбоље рјешење.

Моја идеја је била да ми сви предсједници политичких партија будемо чланови владе. Та влада би се, пошто је концентрациона, концентрисала на актуелна питања и статус Републике Српске. Односила би се према свим досадашњим рјешењима, а видјели бисмо и на који начин бисмо могли ојачати нашу позицију“, рекао је Додик за РТРС.

Он истиче да је сада дошао тренутак да се на сто поново ставе све преваре и изневјерена очекивања, као и ствари које се у националном и државном смислу нису исплатиле Републици Српској, а снагу за то има концентрациона влада.

Нико није одбио то, остало је отворено питање, можда је то одбио за овај тренутак, можда неки људи то нису до краја разумјели. Неки кажу да се Додик препао. Ја сам човјек који се не боји у том неком смислу, али нек буде да они /опозиција/ имају своје право на мишљење“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је увјерен да ће ово получити да ће Српска врло брзо доћи у ситуацију да изађе из система индиректних опорезивања на нивоу БиХ и да ће донијети сопствене законе о индиректним порезима и формирати службу која ће прикупљати порезе за простор Републике Српске.

Он је додао да би та стопа пореза била иста као и у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„Ми ћемо онда, као што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом за финансирање три министарства на нивоу БиХ дати неких 10 до 15 милиона, а све остало иде Српској. Не треба нико да сумња да ми нисмо способни или спремни за тако нешто. Ми смо на то раније дали сагласност коју можемо повући“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да Република Српска тим потезима не излази из Дејтонског споразума, већ да иде ка ономе што јесте Дејтонски мировни споразум.

„Неки ће рећи авантуризам, али ја мислим да је ово тренутак који то тражи. Нема никакве бојазни од насиља, никакве мобилизације неће бити. Ја сам потпуно увјерен да ће ово питање бити ријешено политички, или неће бити ријешено никако“, навео је Додик, додајући да би брзину политичком рјешењу дала концентрациона влада.

Упитан имају ли грађани разлога да брину уколико дођу позиви од Тужилаштва БиХ због кршења допуна закона које је наметнуо високи представник, Додик је одговорио да је ово екстремна ситуација и да постоји брига, али да ће бити заштићени сви познати случајеви.

Ових дана разговарамо о начину како ћемо заштитити људе који буду процесуирани и како да им пружимо правну и физичку заштиту уколико буду хапшени и привођени. Ми смо рекли да то не поштујемо и немамо ниједног другог разлога. Ово ће довести до тога да ћемо рећи да се одлуке Суда и Тужилаштва БиХ не примјењују на простору Републике Српске и за то нам је потребна концентрациона влада или снажно јединство“, рекао је Додик.

Он је додао да ће се када те одлуке буду донесене Бошњаци позвати на витални национални интерес, што ће довести да ће Српска кроз уставне промјене укинути Вијеће народа које није ни предвиђено Дејтонским споразумом, већ га је наметнуо некадашњи високи представник Волфганг Петрич.

Додик је истакао да Република Српска нема финансијских изазова, већ да се налази у инвестиционом замаху.

Када би неко вечерас прогласио да је Република Српска самостална, ми за разлику од Федерације БиХ можемо да живимо као држава и имамо за то спремне законе“, рекао је Додик и додао да је економија Српске за разлику од ФБиХ далеко на здравијим основама.

Додик је навео да је Република Српска у првих шест мјесеци ове године имала повећане приходе на позицијама директних пореза и доприноса 18 одсто или 196 милиона КМ више него лани, док на позицији индиректних пореза у расподјели између Српске и ФБиХ овога пута највећа стопа иде према Републици Српској.

Он је додао да је Српска имала повећани извоз у првој половини године у односу на лани за 28 одсто, те највећу стопу покривености увоза извозом од преко 80 одсто.

Република Српска има највећи број запослених икада, повећане су јунске плате која је премашила просјек од 1.000 КМ у условима пандемије вируса корона, те највећу загарантовану плату“, истакао је Додик.

Он је рекао да је укупна задуженост Републике Српске износи 53 одсто, а јавни дуг износи 41 одсто.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар