Федерација/БиХ

ХНС: Комшићеве изјаве су директан удар на Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум

НАЈАВИО ДА ЋЕ СВИМ СРЕДСТВИМА ЗАШТИТИТИ УСТАВНИ ПОРЕДАК И КОНТИТУТИВНОСТ ХРВАТА
  • „Жељко Комшић, који је посредством изборног инжењеринга и већинске бошњачке изборне воље узурпирао позицију хрватског члана Предсједништва БиХ, у више наврата „експлицитно изјавио да не признаје и одбацује начело конститутивности народа, те позвао и друге политичке субјекте у БиХ да се придруже његовој неуставној и антидејтонској политичкој агенди“
  • ХНС саопштио да ће предузети све расположиве легитимне правне и политичке активности да би то Комшићево антидржавно, антиуставно и антидејтонско дјеловање било санкционисано и онемогућено
  • ХНС наглашава да су јучерашње Комшићеве изјаве само још један у низу доказа да је његово већ треће узурпирање позиције хрватског члана Предсједништва БиХ дио осмишљене унитаристичко-шовинистичке политичке агенде чији је један од главних циљева потпуно уставно, правно и политичко деконституисање Хрвата, прво на нивоу Федерације БиХ, а онда и на нивоу БиХ

ХРВАТСКИ народни сабор упозорио је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавама да одбацује начело конститутивности народа у БиХ директно напао саму основу уставног поретка БиХ и Дејтонског мировног споразума, те позвао да његово такво понашање буде санкционисано.

У саопштењу из ХНС-а истиче се да је Комшић, који је посредством изборног инжењеринга и већинске бошњачке изборне воље узурпирао позицију хрватског члана Предсједништва БиХ, у више наврата „експлицитно изјавио да не признаје и одбацује начело конститутивности народа, те позвао и друге политичке субјекте у БиХ да се придруже његовој неуставној и антидејтонској политичкој агенди“.

Из ХНС-а подсјећају Комшића да је конститутивност и равноправност народа, и по слову Устава БиХ и по тумачењу Уставног суда БиХ, не само непорецива уставна категорија, него и основно начело Устава БиХ, а тиме и Дејтонског споразума.

Стога, без имало правне и политичке сумње, Комшићеве изјаве треба окарактерисати као директан удар на уставно-правни поредак, негирање Устава БиХ и непоштивање Дејтонског мировног споразума“, наводе из ХНС-а.

У саопштењу се истиче да ће ХНС предузети све расположиве легитимне правне и политичке активности да би ово антидржавно, антиуставно и антидејтонско дјеловање било санкционисано и онемогућено.

Из ХНС-а позивају и све остале мјеродавне правне и политичке субјекте у БиХ и међународној заједници да осуде и санкционишу наведени покушај негирања и рушења уставно-правног поретка БиХ.

„Своје опасне антиуставне поступке Комшић покушава оправдати властитим погрешним тумачењем Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, у којем се на било који начин не поистовјећује осигурање права кандидовања на изборима са укидањем основног начела Устава БиХ и Дејтонског споразума, начела конститутивности народа“, наводе из ХНС-а.

У саопштењу се појашњава да тај документ садржи на неколико мјеста критике механизма заштите виталног националног интереса, за који се наводи да отежава и успорава процес доношења одлука, али да нигдје не позива на укидање начела конститутивности.

Из ХНС-а додају да су јучерашње изјаве Комшића само још један у низу доказа како је његово већ треће узурпирање позиције хрватског члана Предсједништва БиХ дио осмишљене унитаристичко-шовинистичке политичке агенде.

„Један од главних циљева те агенде је потпуно уставно, правно и политичко деконституисање Хрвата, прво на нивоу Федерације БиХ, а онда и на нивоу БиХ“, наводе из ХНС-а.

ХНС најоштрије осуђује и одбацује те Комшићеве изјаве и поручује свима који подржавају, заговарају и спроводе унитаристичко-шовинистичку агенду да ће ХНС БиХ употријебити сва легитимна правна и политичка средства да би заштитио уставно-правни поредак и хрватску конститутивност у БиХ.

Комшић је у четвртак упутио саопштење у којем најављује да ће се на сваком идућем састанку са званичницима ЕУ и представницима Уније у БиХ заузимати за укидање начела конститутивности народа у БиХ и увођење равноправности и једнаке вриједности гласа свих грађана.

У саопштењу је навео и да се и ХЏ БиХ не може више бунити у вези тога јер је прихватио Мишљење Европске комисије о неопходности реформи у БиХ с циљем њеног приближавања европским интеграцијама.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар