Федерација/БиХ

Јукић: Инцко, Бертон и амбасадори САД, Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније руше правосуђе БиХ

ПОТПРЕДСЈЕДНИЦА ВСТС ПОЗВАЛА ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ ДА О ТОМЕ ОБАВИЈЕСТИ УН И ЕУ
  • Ружица ЈУКИЋ у писму члановима Предсједништва БиХ навела: Они су се прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију дисциплинску одлуку умијешали у доношење мериторне одлуке једне правосудне институције и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној земљи
  • Посебно се обратила амбасадорима: „Управо у БиХ се може све, па и да позивате правосудне раднике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе

ПОРПРЕДСЈЕДНИК Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Ружица Јукић затражила је данас од чланова Предсједништва БиХ да хитно реагују и обавијесте УН и ЕУ о уплитању у рад правосудних институција БиХ високог представника Валентина Инцка, шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Бруса Бертона, те амбасадора САД, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније у БиХ.

„Господин Инцко и горе наведени представници амбасада, као и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ су својим изјавама директно нарушили независност судског система и изашли из оквира надлежности које имају за вријеме обављања дужности у БиХ“, истакла је Јукићева у писму члановима Предсједништва БиХ.

Јукићева је навела да су се они прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију дисциплинску одлуку умијешали у доношење мериторне одлуке једне правосудне институције „и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној земљи“.

Она је истакла да нико нема право, а поготово не стране амбасаде, да се уплиће у рад правосудних институција вршећи притисак каква ће одлука бити донесена у судском поступку, тужилачкој истрази, каква ће бити дисциплинска или одлука Савјета која се односи на именовања носилаца правосудних функција и свака друга одлука која је прописана законом, на који начин се доноси и ко је доноси.

„Управо у БиХ се може све, па и да позивате правосудне раднике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе“, истакла је Јукићева.

Она је навела да о њеној изјави постоје свједочанства учесника, чак и тонски забиљежена.

„Да ли су донације правосудном систему ове земље оправдање да се амбасадори наведених земаља могу мијешати у доношење судских, тужилачких, дисциплинских и одлука о именовању у правосудном систему наше земље? Да ли у њиховим државама постоје стаклене и гумене собе за носиоце правосуђа и да ли се од њих тражи како да поступе у којем предмету?“, упитала је Јукићева.

Она је упитала и да ли би министар безбједности у њиховим земљама могао да организује протесте тражећи рушење трећег стуба власти, а при томе да буде оптерећен тужилачким истрагама које се воде против њега у тужилаштву пред којим је протестовао.

„Наравно да у њиховим државама то не би било могуће, јер је њихов правосудни систем заштићен од оваквих напада, који воде у анархију и цјелокупно неповјерење грађана у правосудни систем“, нагласила је Јукићева.

Она је истакла да правосуђе кроз своје одлуке тумачи и закон, те да нико нема право да се мијеша у те одлуке, а да су закони који егзистирају веома лоши по грађане и ВСТС БиХ је годинама тражио измјене појединих одредаба, како би се дошло до бољих рјешења.

„Изјаве наведених особа су довеле до тога да ниједан грађанин ове земље више не вјерује ни једном судији нити тужиоцу, а то значи анархију и слом правосудног система“, упозорила је Јукићева у писму члановима Предсједништва БиХ, које је позвала да хитно реагују и обавијесте ЕУ и УН о скандалозном понашању и мијешању у доношење одлука носиоца правосудног система БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар