Federacija/BiH

Milanović sa Dodikom: Hrvatska neće podržati jednostrane revizije `Dejtona`

U ZAGREBU UVJERENI DA BI TAKVE `REVIZIJE` UGROZILE MIR I STABILNOST NE SAMO U BiH
  • Srpski član Predsjedništva BiH sreo se i sa Andrejom Plenkovićem koji je otkrio da je bilo riječi i o trasi auto-puta
  • Milorad DODIK: Nisam u Zagreb došao u ime Predsjedništva BiH i na bazi odluke te institucije već na poziv i u dogovoru sa predsjednikom Hrvatske i kabinetom hrvatskog premijera. Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH izabran u RS i srpski član Predsjedništva. To sam po Ustavu i imam dovoljno kapaciteta da u ime Srpske predstavljam interese srpskog i drugih naroda koji žive u Srpskoj“
  • „U Sarajevu, nažalost, postoji tradicionalna ostrašćenost i patološka nepodnošljivost prema Srbiji i Srbima, pa i prema Hrvatskoj… To je jedna patološka situacija političkog Sarajeva učmalog i zarobljenog u svom nastojanju da drži drugima lekcije i govori im šta da rade. Tokom posjete nije bilo nijedne štetne riječi za bošnjački narod i BiH“
  • Prije godinu dana Željko Komšić je u istom svojstvu otišao u Sjevernu Makedoniju, (Šefik) Džaferović je išao u Tursku i druge zemlje. Bilo bi normalno da sutra dođem u Predsjedništvo i njih kao članove informišem o ovoj posjeti, što ću pokušati ako im je do toga stalo

ZA STABILNU i funkcionalnu BiH važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH, čemu je Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna da doprinese, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon njegovog današnjeg sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

„Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na poziv predsjednika Milanovića“, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske dodaju da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH i „njenim evro-atlantskim perspektivama, zatim o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka“.

U saopštenju se ističe da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i „osiguranje jednakih prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda“.

„Zbog toga Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i jugoistočnoj Evropi“, navodi se u saopštenju.

Plenković: Bez drame, ovo je bila radna posjeta!

Nakon sastanka sa Milanovićem, Dodik je razgovarao sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji je izjavio da je dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH u Zagreb radni susret:

„To je susret bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo.

Otkrio je da se razgovaralo i o trasi auto-puta i drugim važnim pitanjima:

Moj stav o BiH je jasan. To je naša prijateljska, susjedna zemlja, koju podržavamo na putu unutrašnjih reformi i na putu prema NATO. Moramo voditi određeni dijalog kako bismo rješavali operativne teme kojih ima. Ako se radi trasa auto-puta, koja bi rušila kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moje da kao hrvatski premijer nazovem gospodina Dodika i pitam može li ta trasa ići nekim drugim putem“.

Dodik: Suštinski u Predsjedništvu BiH imamo dva bošnjačka člana i nijednog hrvatskog

Dodik je nakon sastanaka sa Milanovićem i Plenkovićem izjavio da je sasvim legitimno boravio u posjeti Zagrebu.

Odbacio je tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da je njegova posjeta Zagrebu bila privatna, dodajući da nije došao u glavni grad Hrvatske u ime Predsjedništva i na bazi odluke te institucije već na poziv i u dogovoru sa predsjednikom Hrvatske i kabinetom hrvatskog premijera, i u kapacitetu koji ima.

„Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH izabran u Republici Srpskoj i srpski član Predsjedništva. To sam po Ustavu i imam dovoljno kapaciteta da u ime Srpske predstavljam interese srpskog i drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se odnosi sa Hrvatskom moraju popravljati, kao i odnosi između Srba i Hrvata.

„Moramo raditi i na tome da odnosi Srbije i Hrvatske budu što je moguće bolji. Da li to njih (bošnjačke političare) vrijeđa, to je neko drugo pitanje. Reći ću da je prije godinu dana Željko Komšić u istom svojstvu otišao u Sjevernu Makedoniju, (Šefik) Džaferović je išao u Tursku i druge zemlje. Bilo bi normalno da sutra dođem u Predsjedništvo i njih kao članove informišem o ovoj posjeti, što ću pokušati ako im je do toga stalo.

U svakom slučaju, to je jedna patološka situacija političkog Sarajeva učmalog i zarobljenog u svom nastojanju da drži drugima lekcije i govori im šta da rade. Tokom posjete nije bilo nijedne štetne riječi za bošnjački narod i BiH“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da negativna reagovanja bošnjačkih političara na njegovu posjetu Zagrebu pokazuje da BiH ima defekt u pogledu ustavnog kapaciteta Predsjedništva BiH, te ponovio da je on kao srpski član Predsjedništva biran u Srpskoj i da predstavlja i Bošnjake i Hrvate iz tog entiteta.

Dodik je naveo da u Sarajevu, nažalost, postoji tradicionalna ostrašćenost i patološka nepodnošljivost prema Srbiji i Srbima, pa i prema Hrvatskoj.

„To je definitivna činjenica i u tom pogledu to zarobljava. Mislim da bi od najvećeg interesa, prije svega za bošnjački narod, bilo da se otvori i ima komunikaciju sa svim narodima u okruženju. Najvažniji narodi u dodiru s njima su Srbi i Hrvati i sa njihovim legitimnim predstavnicima će morati da razgovaraju, kao i sa njihovim matičnim državama“, rekao je Dodik i ponovio da Hrvatska želi mir, stabilnost i evropski put BiH.

Dodik je naveo da je Dejtonski sporazum devastiran, te da se došlo u pat poziciju neefikasnim rješenjima koja je nametnula međunarodna zajednica, čije prisustvo u BiH neće donijeti ništa dobro.

On je dodao da je važno poštovati ustavna prava i identitet naroda u BiH kada je riječ o odlučivanju, što mora biti osnovni postulat svih odnosa u BiH.

„Tako sređena BiH bi mogla da brže putuje ka EU. Bez prijema u status kandidata za članstvo u EU, BiH će da tavori bez sposobnosti da nađe neka posebna rješenja“, kaže Dodik.

On je rekao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarao i o migracijama i bitnim infrastrukturnim projektima, kao i da je od rukovodstva Hrvatske čuo stav da je pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori stvar te zemlje.

„Rukovodstvo Hrvatske upoznato o situaciji u BiH“

Dodik je rekao da je rukovodstvo Hrvatske u Zagrebu upoznao o situaciji u BiH i o perspektivi razvoja odnosa u BiH iz vizure Republike Srpske.

„Razgovarali smo temama važnim za Srpsku, BiH i Hrvatsku“, rekao je Dodik i ocijenio radni sastanak sa rukovodstvom Hrvatske kao dobar i otvoren.

On je istakao da je rukovodstvo Hrvatske upoznao o potezima koje je ranije činila međunarodna zajednica koja, kako kaže, nije ništa dobro napravila za BiH već je zarobila u nemoći da se ta zemlja kreće dalje.

„Potreban je dogovor unutrašnjih faktora u BiH za bilo kakav nastavak njenog puta inače će BiH samu sebe urušiti te neće moći odlučivati o bilo čemu. Ako ti procesi ne budu vlasništvo ljudi u BiH – postavlja se pitanje njene održivosti“, rekao je Dodik za ATV.

On je istakao da svi žele evropski put BiH, te da je opređeljenje i Srpske da je „evropski put cilj“.

„Ne treba da idemo u NATO. Očigledno je da NATO savez ne želi u članstvo zemlje nesređenog sistema poput BiH, pa tu nema dilema…“, rekao je Dodik.

On je istakao da Hrvatska želi mir i stabilnost u BiH, kao i da zaštiti prava Hrvata koja su oskrnavljena u političkim okršajima sa Bošnjacima u Federaciji BiH i BiH.

Rekao je da će Hrvatska podržati BiH na evropskom putu, ali da je zabrinuta u vezi sa pravima Hrvata.

„Oni smatraju da je važno da se uvažavaju jednaka prava svih konstitutivnih naroda u BiH, te da ne može jedan narod da bira političke predstavnike drugog naroda, kao što je to u slučaju Željka Komšića. Suštinski imamo u Predsjedništvu dva bošnjačka člana i nijednog hrvatskog“, rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istakao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarano o infrastrukturnim projektima, te da je za Srpsku pa i BiH bitna izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

„Plenković je potvrdio da će oni ispuniti svoje obaveze kada je riječ o graničnom prelazu i drugim pitanjima u vezi s mostom. Očekujem da će se taj projekat realizovati u planiranoj dinamici uvažavajući moguće zastoje zbog pojave virusa korona“, rekao je Dodik.

Dodik mitropolitu Porfiriju uručio donaciju Vlade RS od 100.000 evra

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika pokazuje jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je mitropolitu Porfiriju uručio donaciju Vlade Republike Srpske od 100.000 evra za obnovu Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koja je stradala u zemljotresu.

Zemljotres, koji je ranije pogodio područje Zagreba, oštetio je našu crkvu i pomoći ćemo im ovom donacijom da se saniraju nastale štete. Naša crkva ovdje djeluje da vrati život, veoma je važna za održavanje našeg identiteta u Hrvatskoj“, rekao je Dodik za RTRS.

On je sa Porfirijem posjetio i učenike Pravoslavne gimnazije Kantakuzine Katarine Branković.

Prethodno su zajedno obišli Sabornu crkvu u Zagrebu.

Dodik je nakon sastanka s Porfirijem rekao da će sa Milanovićem i Plenkovićem razgovarati o nepovoljnom djelovanju visokih predstavnika u BiH i nepoštovanju Dejtonskog sporazuma.

„Konstitutivnost se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić sve ovo vrijeme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate“.

Dodik je istakao da je posjeta Zagrebu zvanična, a da ni bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, niti Komšiću „niko ne brani da idu bilo gdje“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar