Главно Федерација/БиХ

Перишић: Срби у Савјету министара БиХ дужни су да спријече, пузајући државни удар бошњачких политичара

СДА И СББ НИ У НОВОМ ПОКУШАЈУ СЕ НИСУ ДОГОВОРИЛИ О „ПРОБОСАНСКОМ БЛОКУ“

БОШЊАЧКЕ странке и даље преговарају и калкулишу када су у питању коалиције на свим нивоима власти. Зачарани круг наставио се и данас, на преговорима представника Странке демократске акције и Савеза за бољу будућност.

Преговарало се, о формирању пробосанског блока на државном и федералном нивоу, на приједлог СДА што се изгледа није допало представницима СББ-а. Понуду су одбили, а колико је све озбиљно било показује и то да на састанку није било лидера партија Бакира Изетбеговића и Фахрудина Радончића.

Због „дугих“ преговора бошњачких странака, кочи се и формирање власти на државном нивоу. Тако је још у петак  истекао рок за именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ. У Српској сматрају да бошњачка страна намјерно опструише формирање Савјета министара.

„Формирање Савјета министара касни због свега што се дешава у Федерацији БиХ. Наш приједлог за предсједавајућег Савјета министара је Зоран Тегелтија. Очигледно постоји опструкција бошњачких странака које покушавају максимално да растегну формирање новог Савјета министара“, рекао је Недељко Ћорић, посланик СНСД-а у НС РС.

Садашњи сазив потребан је и Денису Звиздићу, каже савјетник српског члана Предсједништва БиХ, Срђан Перишић. Ријеч је о његовом плану, да Савјет одобри Годишњи национални програм за припреме учлањења у НАТО. То би, каже, Перишић, био државни удар.

„Звиздић је такве активности најавио са Џоном Саливаном, замјеником државног секретара САД-а. Он је тада Саливану предочио да за усвајање Годишњег националног програма за  учлањење у НАТО има мало времена и да је потребно то урадити на било који начин са постојећим Савјетом министара“, каже Перишић.

Одлазећи сазив Савјета министара у техничком је мандату, и не може да доноси било какве прописе, каже Перишић. Српским министарима у Савјету министара је поручио да на сљедећој сједници, која ће се одржати у четвртак спријече, како каже, пузајући државни удар бошњачких политичара.

(АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар