Федерација/БиХ

Предсједник ФБиХ Чавара прихватио позив Српске за разговор о будућности БиХ

ГЛАВНА БОШЊАЧКА СТРАНКА И ДАЉЕ ОДБИЈА ДА УЧЕСТВУЈЕ У РЕАЗГОВОРИМА
  • Маринко ЧАВАРА: Мене став СДА не обавезује. Разговор о будућности БиХ видим као добру намјеру из Републике Српске и насушну потребу Хрвата, које Бошњаци све више мајоризују. Мислим да је јасно да је разговор, у овом формату, народа и ентитета неопходан без обзира што неки осуђују тај поступак, ја га сматрам добронамјерним
  • Сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске, већ је одређен Преговарачки тим РС за дијалог са представницима Федерације БиХ, али имена још нису објелодањена   

ПОЗИВ Републике Српске Федерацији на разговор о будућности БиХ прихватио је предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

За РТРС каже да Хрвати прижељкују трипартитни разговор. За сада, Бошњаци одбијају и сваки покушај са њима осуђен је на неуспјех.

За Хрвате, кључна тема је – како исправити девијацију у изборном законодавству, која омогућава да хрватске и српске представнике у Федерацији бирају представници трећег, бошњачког народа.

Подсјећамо, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да ће се ускоро видјети да ли Српска има партнера за дијалог о будућности БиХ.

Федерација је ипак спремна за дијалог о будућности БиХ, иако се томе снажно противи СДА, која са ХДЗ-ом држи власт.

Чавара каже да га став СДА не обавезује, док разговор о будућности БиХ види као добру намјеру из Републике Српске и насушну потребу Хрвата, које Бошњаци све више мајоризују.

– Мислим да је јасно да је разговор, у овом формату, народа и ентитета неопходан без обзира што неки осуђују тај поступак, ја га сматрам добронамјерним – рекао је Чавара.

Објашњава да је о међуентитетском и дијалогу три конститутивна народа већ разговарао са предсједницом Републике Српске која је најавила да ће представницима власти у Федерацији доставити званичану верзију документа као основу за дијалог.

– Ми говоримо о будућности. Зашто? О будућности, дакле о ономе о чему треба да причају два ентитета и три конститутивна народа, просто зато што ми у БиХ функционишемо на основу те матрице – истакла је Цвијановић.

Све извјеснији дијалог представника Српске и Федерације, за СДА превише „мирише“ на мирни разлаз, зато је та странка понуду о разговорима о будућности БиХ у старту одбацила.

– Оно што ми се учинило прилично непримјереним а имала сам прилику да кроз разговоре са појединим амбасадорима и званичницима у Сарајеву да чујем. Ви правите Тим за преговоре о, како су рекли, мирном разлазу, нигдје се не спомиње једна таква конструкција – додала је предсједница Српске.

Чавара наводи да се могућност мирног разлаза неповратно изгубила прије почетка сукоба.

– Када смо имали и од Европе различитих рјешења и уређења БиХ и мислим да је бошњачка страна првенствено одбила такав приједлог. Према томе, приједлог за разговор о будућности свих нас у БиХ нема алтернативе. Хајдемо на нивоу конститутивних народа да разговарамо како ћемо уредити ову БиХ у којој живимо да је доживимо као своју – рекао је Чавара.

Сазнајемо да је сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске изабран Преговарачки тим за дијалог са представницима Федерације, али имена још нису јавно објелодањена.

У Федерацији чекају званичан позив, након чега ће се знати формат и теме дијалога који би према првим реаговањима могао да буде српско-хрватски разговор, јер Бошњаци у томе не желе да учествују, бар је такав став СДА.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=435794

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар