Главно Федерација/БиХ

Амбасада Русије у БиХ не признаје ни саопштење ПИК ни Шмита

УПОЗОРИЛА ДА ТО САОПШТЕЊЕ ОДРАЖАВА СТАВОВЕ САМО НЕКИХ ЗЕМАЉА И ПОЗВАЛА ДА БУДЕ ИГНОРИСАНО
  • Објавила: „Руска Федерација не признаје легитимитет такозваног новог Високог представника Кристијана Шмита. Ни на који начин нисмо учествовали у расправи и разради текста изјаве Управног одбора ПИК-а уз његово модерирање. Са своје стране, предложили смо биљешку сљедећег садржаја: „Руска Федерација не сматра високог представника легитимним без неопходне одлуке Савјета безбједности УН-а и не слаже се с текстом изјаве“

АМБАСАДА Руске Федерације у БиХ саопштила је да изјава објављена након сједнице Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК) не одражава ставове цијеле међународне заједнице у БиХ и позвала на њено игнорисање.

Руска Федерација изузела је мишљење из заједничке изјаве амбасадора Управног одбора ПИК-а, „који су потврдили да је за грађане БиХ од кључног значаја да функционишу институције на свим нивоима власти“.

– Руска Федерација не признаје легитимитет такозваног новог Високог представника Кристијана Шмита. С тим у вези, ни на који начин нисмо учествовали у расправи и разради текста изјаве Управног одбора ПИК-а уз његово модерирање. Са своје стране, предложили смо биљешку сљедећег садржаја: „Руска Федерација не сматра високог представника легитимним без неопходне одлуке Савјета безбједности УН-а и не слаже се с текстом изјаве“. Нажалост, наши партнери су прекршили ред дјеловања УО ПИК-а и, упркос нашем ставу, самовољно објавили „стандардну биљешку“ – навдела је руска Амбасада.

Управни одбор ПИК-а је, уз изузето мишљење Русије, потврдио да је кључно функционисање власти БиХ на свим нивоима, укључујући и Оружане снаге, те да сви политички представници имају одговорност да учествују у њиховом раду како би служили онима који су их изабрали, саопштено је из ОХР-а.

У саопштењу из ОХР се наводи да без залагања и сарадње нема пријеко потребних реформи, посебно оних које се односе на владавину права, које су кључне да би БиХ могла кренути даље на путу ка ЕУ.

– Амбасадори Управног одбора ПИК-а очекују од свих челника да одбаце реторику која води дестабилизацији и подјелама, те да прекину све активности у том погледу, укључујући и пријетње отцјепљењем и оспоравање постојања БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета – истиче се у саопштењу.

Амбасадори су поручили да су истрајни у подршци суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ, те да су „покушаји да се поништи 26 година тешко стеченог напретка и мира супротни ономе на шта су се сви политички лидери обавезали“.

У саопштењу се наводи да амбасадори Управног одбора ПИК-а подржавају ауторитет, мандат и виталну улогу високог представника све док БиХ у потпуности не изађе из међународне супервизије тако што ће испунити пет циљева и два услова, што захтијева знатан ангажман свих страна.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар