Главно Свијет

Блинкен: Вашингтон и Кијев сматрају да је за Украјину могуће дипломатско рјешење

НАГЛАСИО ДА И ЗЕЛЕНСКИ РАЧУНА ДА ЋЕ СЕ ТО ДОГОДИТИ „ПОСЛИЈЕ НЕКОГ ВРЕМЕНА“
  • У Јужној Африци рекао и да „САД морају да бране идеју да су украјински суверенитет и независност важни за саме Украјинце и цио свијет“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе сматрају да се ситуација у Украјини може ријешити дипломатским методима – изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на конференцији за новинаре у Јужној Африци.

„Ми се, као и украјински предсједник [Владимир Зеленски], надамо да ћемо послије неког времена видети да се све ово ријеши дипломатским путем. Али, у исто вријеме, САД морају да бране идеју да су украјински суверенитет и независност важни за саме Украјинце и цио свијет“, нагласио је Блинкен.

Блинкен је 30. јула обавијестио министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебу о свом недавном телефонском разговору са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

Прес-служба Стејт департмана САД саопштила је да је Блинкен предочио Лаврову „непоколебљиву подршку САД суверенитету и независности Украјине“.

Како је саопштило руско Министарство иностраних послова, Лавров је скренуо пажњу Блинкену на чињеницу да даље наоружавање Кијева само продужава сукоб и умножава жртве.

Блинкен је у међувремену рекао да је тај његов разговор са Лавровом био „искрен и директан“.

Амерички спољнополитички експерти Стивен Сајмон и Џонатан Стивенсон су 30. јула у чланку за The National Interest указали да власти САД треба да убиједе Украјину да оконча сукоб, промјени тактику према Русији и тражи компромис у преговорима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар