Главно Федерација/БиХ

Црнадак: Многи су нас претрчали – БиХ мора убрзати свој европски пут

СКУП „ЗАПАДНИ БАЛКАН И ЧЛАНСТВО У ЕУ: ЈАЧА РЕГИОНАЛНА САРАДЊА РАДИ БРЖИХ ЕУ-ИНТЕГРАЦИЈА“
  • Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен БОСИЋ: Неодрживи планови о централизацији БиХ измјенама Дејтонског споразума

МИНИСТАР иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Бањалуци да БиХ жели да убрза европски пут, уз помоћ партнера у ЕУ и региону.

„Европски пут је од огромног значаја за цијели регион и без тог оквира нема рјешавања најзначајнијих проблема. Република Српска и Федерација БиХ морају да знају шта је њихова улога на том путу. Ако нема међусобног поштовања надлежности и овлаштења, имамо велики проблем. Нажалост, то није било на високом нивоу, па су створене неке кризе и постоје застоји на европском путу“, навео је Црнадак на конференцији о евроинтеграцијама.

Он је истакао да министарска конференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ: Јача регионална сарадња с циљем бржег процеса европских интеграција“ служи за додатну промоцију евроинтеграција и регионалне сарадње на том путу.

Црнадак је истакао да је веома значајна посјета предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера БиХ и региону планирана за наредну седмицу.

„Многи су нас претрчали на европском путу, а циљ нам је да то убрзамо уз помоћ партнера у ЕУ и региону“, нагласио је Црнадак.

Он каже да је споразум о сарадњи у евроинтеграцијама потписан са ресорним министром Србије Јадранком Јоксимовић.

И Јоксимовићева је рекла да Србија подржава БиХ на европском путу и да је тај пут значајан за цијели регион.

„У БиХ се схвата значај стратегије проширења ЕУ, која жели да јача до 2025. године. То је за земље западног Балкана подстицај на европском путу и морамо сарађивати ако желимо јачу преговарачку позицију према ЕУ и да донесемо нешто добро нашим земљама“, навела је Јоксимовићева.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић истакао је да све земље западног Балкана желе у ЕУ, али да се то не догађа жељеном брзином.

„Важно је на том путу да ЕУ има вољу да се прошири на западни Балкан и да наше земље испуне услове за приступање“, нагласио је Босић.

Он је додао да неки лидери у региону, нажалост, неће да се одрекну аутократског владања и растућег популизма, као и помињања ствари које су реликт прошлости.

Босић је рекао да су неодрживи планови о централизацији БиХ измјенама Дејтонског споразума.

Конференцији присуствују многе високе званице, политички функционери и учесници из Српске, Федерације БиХ, БиХ, Србије, Мађарске, Бугарске, ЕУ.

Домаћин међународне министарске конференције о теми европских интеграција БиХ и земаља региона је Министарство иностраних послова БиХ.

(Срна)

 

1 коментар

  • Баш сте напорни с том шупљом причом о Европском путу. Видиш да су нас довели до просјачког штапа. Какав Европски пут? Кад немате ништа рећи онда то причате.

Кликни овде да поставиш коментар