Главно Скупштина РС

Чубриловић: Заједничком изјавом ћемо бранити Дејтон и упознати „свјетске адресе“ са стањем у БиХ

САСТАО СЕ И СА БИВШИМ ПРЕДСЈЕДНИЦИМА ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ
  • Желимо да их упознамо са ситуацијом јер имамо осјећај да нису довољно информисани, а коментаришу разне одлуке. Повод за иницијативу су неки закони и одлуке Уставног суда, као и посљедња одлука високог представника
  • Нагласио да је преношење овлашћења предсједавајућег парламента Републике Српске на потпредсједника Народне скупштине Дениса Шулића урађено према Пословнику и да у  Народну скупштину није дошао захтјев за одржавање још једне посебне сједнице Парламента до краја године

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са некадашњим предсједницима парламента Српске, те предсједавајућим Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске о заједничкој изјави са осудом кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и стајањем у одбрану демократских вриједности и начела парламентаризма, а с циљем упозоравања међународне заједнице о стању у БиХ.

Чубриловић је истакао да су учесници састанка договорили да за неколико дана усагласе заједничку изјаву и одрже састанак у идући петак, 24. децембра, ради потписивања изјаве.

Он је новинарима након састанка рекао да је био инициран да би упозорили одређене важне адресе у свијету, почевши од УН и дипломатских представништава, о стању у БиХ, положају Републике Српске и начину рјешавања актуелне ситуације.

„Желимо да их упознамо са ситуацијом јер имамо осјећај да нису довољно информисани, а коментаришу разне одлуке. Република Српска је имала и до сада иницијативе, као што су позиви на разговор унутар политичких субјеката БиХ, да се предложе нека рјешења јер постоје нека која су неодржива. Повод за иницијативу су неки закони и одлуке Уставног суда, као и посљедња одлука високог представника“, истакао је Чубриловић.

Циљ је упозорење на постојеће односе унутар БиХ. Жеља су унутарстраначки разговори и заједничка рјешења унутар институција БиХ која ће приближити и осликати нашу стварност са највећим степеном задовољства за све грађане БиХ“, нагласио је Чубриловић.

Истакао је да самосталност и слобода немају цијену.

Вјерујем да има довољно разума. Позивамо на законитост и поштовање Устава, на све оно што су донијели демократски процеси и међународни мировни споразум, а то је свакако и наш Устав“, истакао је Чубриловић.

Он је навео да је преношење овлашћења предсједавајућег парламента Републике Српске на потпредсједника Народне скупштине Дениса Шулића урађено према Пословнику.

Чубриловић је навео да у Народну скупштину није дошао захтјев за одржавање још једне посебне сједнице Парламента до краја године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар