Glavno Federacija/BiH

Dodik: Incko je obmanuo Savjet bezbjednosti UN, niz njegovih tvrdnji se graniči sa lažima

UKAZAO DA VISOKI PREDSTAVNIK NEMA PRAVO DA SE BAVI SPORAZUMIMA POLITIČKIH STRANAKA

Valentin Incko

  • Naveo da je sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem sinoć satima bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara
  • Ukazao da SDA koči formiranje vlasti ne samo na nivou BiH već i na nivou Federacije BiH

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik Valentin Incko, predstavljajući redovni polugodišnji izvještaj o stanju u BiH, „masovno obmanuo“ Savjet bezbjednosti UN iznoseći niz neistina o mnogim stvarima u BiH.

On je istakao da je Incko juče iznio niz tvrdnji koje nisu tačne i „graniče sa laži“ u pogledu onoga što predviđa Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Incko nema prava ni da se referira na sporazume političkih stranaka u BiH, što je juče učinio, niti da ocjenjuje šta koja stranka treba da radi.

„On nema nadležnosti za to. Degutantno je i smiješno da on govori o sporazumu koji su potpisale stranke“, poručio je Dodik.

Dodik: Nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena i da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara.

Rekao je da je sinoć sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je istakao da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koji su bili izneseni od Evropske komisije, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u članstvu NATO-a.

„Kada prvi put predate Godišnji nacionalni program /ANP/, kretanje ka NATO-u, vi ste se odlučili za članstvo u NATO-u“, rekao je Dodik, ponovivši da je odluka Republike Srpske da ne podrži ulazak u NATO i da niko iz Srpske nema pravo da podrži ulazak BiH u taj savez.

Dodik je poručio da on više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ukazao je na to da SDA koči formiranje vlasti na nivou i FBiH i BiH, te napomenuo da je nemoguće održati tezu o blokadama u BiH, a postoji neriješen problem na nivou FBiH.

On je dodao da činjenicu da je BiH „paralizovana“ po svim važnim pitanjima dokazuje i migrantska kriza, navodeći da je i na današnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema sa migrantima.

Dodik je podsjetio da je do sada taj plan od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen tri puta, da bude dostavljen u roku od sedam dana, i da to nije učinjeno.

„Ni nakon ranijih zahtjeva od Savjeta ministara nikada nije stigao odgovor, niti bilo kakav izvještaj i zato smo danas opet zatražili da nam dostavi konzistentan, sprovodiv plan koji će da odgovara ustavnom poretku“, kaže Dodik.

On je ocijenio da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema ni želje ni htijenja da odgovori Predsjedništvu, kao najvišem organu.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar