Главно Федерација/БиХ

Додик у Атини: Срби и Грци су најзначајнији народи на Балкану који шире мир

РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСЈЕДНИЦИМА ЗЕМЉЕ И ПАРЛАМЕНТА, ПРЕМИЈЕРОМ И ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ учествоваЋЕ данас и сутра на у раду 6. Делфи економског форума који се – под покровитељством грчког предсједника – ове године због пандемије вируса корона одржава у Атини

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је током посјете Грчкој да су Срби и Грци најзначајнији народи на Балкану који желе да промовишу и шире мир.

Након данашњих састанака са предсједником Грчке Катерином Сакеларопулу и предсједником грчког парламента Константиносом Тасуласом, Додик је истакао да је највише ријечи током разговора било о Републици Српској.

„Упознао сам своје домаћине са положајем Републике Српске у оквиру процеса европског придруживања БиХ, али и са унутрашњим проблемима функционисања БиХ“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је Грчка усмјерена ка томе да подржи европски пут БиХ, те да је пријатељска земља српском народу, са којим дијели заједничку историју.

Управо сам обишао изложбу посвећену обиљежавању 200 година од ослобађања од отоманске империје. Неколико година након Срба, Грци су почели процес националног ослобађања. За очување идентитета грчког народа овдје је била доминантна Грчка православна црква, као што је код нас Срба то била Српска православна црква“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, очигледно да је ослобађање тражило огромне жртве тога времена.

Али, ево данас су Срби и Грци најзначајнији народи на Балкану који желе да промовишу и шире мир“, рекао је Додик.

Изложба посвећена овом историјском догађају постављена је у холу Парламента Грчке, а Додик ју је обишао у пратњи домаћина.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ ће разговарати и са премијером и министром иностраних послова Грчке.

Додик ће учествовати данас и сутра на 6. Делфи економском форуму у Атини.

Економски форум, под покровитељством грчког предсједника, традиционално се одржава у граду Делфи, али ове године због пандемије вируса корона одржава се у Атини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар