Главно Федерација/БиХ

Џаферовића брине наоружавање Србије и држање Хрватске поводом изборног закона БиХ

ПОЗВАО САВЈЕТ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН ДА У НОВЕМБРУ ПРОДУЖИ МИСИЈУ АЛТЕА
  • На сједници СБ УН устврдио да је политичка криза у БиХ изазвана пријетњама сецесијом, блокадом институција и потезима власти Српске против Устава БиХ и Дејтонског споразума. Још је затражио рестриктивне мјере према „подривачима Дејтонског споразума“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас у Њујорку, на сједници Савјета безбједности УН, да додјељивање кандидатског статуса ЕУ може обезбиједити потпуну стабилност БиХ.

Џаферовић је позвао Савјет безбједности УН да у новембру продужи мандат мисији Алтеа у БиХ, наводећи да присуство међународних војних снага има изузетан значај за очување мира и провођење војних аспеката Дејтонског мировног споразума.

У обраћању Савјету безбједности УН на сједници посвећеној БиХ, Џаферовић је рекао да је због министара из реда хрватског народа у Савјету министара који спречавају да се обезбиједи потребан новац упитно одржавање октобарских општих избора у БиХ.

– С обзиром на несагледиве посљедице које би по стабилност имало спречавање одржавања избора, уколико се у Савјету министара настави с опструкцијама, одговорност сноси ОХР, који мора донијети одговарајуће одлуке како би се обезбиједила потребна средства за спровођење избора – мишљења је Џаферовић.

Он је и овај пут поновио оптужбе на рачун Републике Српске, тврдећи да је политичка криза у БиХ изазвана, како каже, пријетњама сецесијом, блокадом институција и потезима власти Српске против Устава БиХ и Дејтонског споразума.

Џаферовић се заложио за рестриктивне мјере према, како је рекао, подривачима Дејтонског споразума, те додао да је забринут и сигналима из сусједства – наоружавањем Србије и мијешањем Хрватске у измјене Изборног закона у БиХ.

– Нарочито забрињава став предсједника Хрватске да подржава унилатералну промјену Дајтона кроз успостављање трећег ентитета у БиХ, као и чињеница да је спреман условљавати евентуално проширење НАТО-а измјенама Изборног закона у БиХ – рекао је Џаферовић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар