Главно Федерација/БиХ

Инцко: Функционери БиХ изабрани са територије ентитета, нису представници ентитета

„НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ БИЛО ПРИСУСТВО ТИХ ФУНКЦИОНЕРА НА СКУПУ У ЦЕНТРУ ВЛАДЕ РС У И. САРАЈЕВУ“
  • челници независних институција законски су обавезни – наглашава Валентин ИНЦКО – да осигурају независност тих институција од политичког утицаја, и да се суздрже од сваког дјеловања које би могло угрозити институцију коју представљају или пак њену независност

ТАЈ скуп у у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву де факто се тицао спровођења политике Републике Српске везане за блокирање процеса одлучивања у државним институцијама, указао је Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

„Присуство званичника са државног нивоа на скупу је неприхватљиво, јер оно де факто показује спремност на учешће у блокирању доношења одлука у институцијама на државном нивоу. Оно такође озбиљно доводи у питање професионални, морални и лични интегритет учесника и перцепцију независности институција које они представљају“, истиче Инцко у писаној изјави.

Како наводи, челници независних институција законски су обавезни да осигурају независност тих институција од политичког утицаја, и да се суздрже од сваког дјеловања које би могло угрозити институцију коју представљају или пак њену независност.

„Подсјетио бих да државни званичници у институцијама БиХ, који су изабрани и именовани са територије ентитета, нису представници ентитета него државе БиХ. У складу са Анексом 4. Општег оквирног споразума за мир у БиХ (Устав БиХ), државне институције и државни званичници врше своје дужности у складу са Уставом БиХ и одлукама институција БиХ, а не ентитета“, стоји у Инцковој изјави.

Он је још једном поновио да државни званичници који су присуствовали скупу одржаном 20. фебруара 2020. у Источном Сарајеву, као и сви други државни званичници, имају одговорност да строго поштују Устав БиХ и закон и да су дужни да осигурају пуно и несметано функционирање државних институција, укључујући и брз процес одлучивања.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар