Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић послије сусрета са Палмером: Близу смо рјешења за измјене Изборног закона БиХ

„БЛИЗУ СМО ДОГОВОРУ – СДА ЖЕЛИ УКЛАЊАЊЕ АСИМЕТРИЈЕ ИЗМЕЂУ ЕНТИТЕТА“

Фото: Н1 БиХ

  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Приближили смо се рјешењима кроз Априлски пакет и Филеов модел, а сада је потребно доносити одлуке. Огроман пут је иза нас. Имамо приближене ставове, треба нешто спремности, нешто храбрости да се направе искораци, да свако да неку концесију да направимо рјешење добро за БиХ

БАКИР Изетбеговић, Лидер СДА, изјавио је да мисли да је близу рјешење за измјене Изборног закона БиХ.

Он је ово рекао након састанка са америчким изаслаником за Западни Балкан Метјом Палмером и извршном директорком за Западну Европу, Западни Балкан, Турску и Велику Британију при Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) Ангелином Ајхорст.

Приближили смо то да се остваре рјешења, кроз Априлски пакет, кроз Филеов модел, кроз раније преговоре, а сада је потребно доносити одлуке. Огроман пут је иза нас. Имамо приближене ставове, треба нешто спремности, нешто храбрости да се направе искораци, да свако да неку концесију да направимо рјешење добро за БиХ – рекао је Изетбеговић након састанка.

Рекао је да је ријеч о концепцији, те да су те ствари дефинисане Априлским пакетом, односно Филеовим моделом.

– Знамо захтјеве СДА – уклањање асиметрије када су у питању два ентитета. Тако да мислим да смо близу –  нагласио је лидер СДА.

Додао је да ће Палмер и Ајхорст на састанку с представницима опозиционих странака, договорити формат који ће бити од помоћи, а циљ је „да се оствари боља комуникација међу нама, и да се крене у том смјеру“.

– Потребно је да се укључе цивилно друштво, експерти, опозиција, и да почнемо трагати за рјешењем -, закључио је Изетбеговић.

Након делегације СДА, на састанак су дошли представници ХДЗ-а предвођени лидером те странке Драганом Човићем.

Палмер је у радној посјети БиХ, а у његовим разговорима с домаћим званичницима биће у првом реду измјене Изборног закона.

За сутра су најављени Палмерови одвојени састанци с члановима Председништва БиХ.

Прво ће разговарати са хрватским чланом Предсједништва  Жељком Комшићем (ДФ), потом са бошњачким Шефиком Џаферовићем (СДА), а на крају и са предсједавајућим и српским чланом Милорадом Додиком (СНСД).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар