Главно Федерација/БиХ

Комшић: Ако Додик одбије АНП – ја нећу гласати да Тегелтија буде мандатар

„МЕДИЈАТОРИ ИЗ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РАДЕ НА ПРИБЛИЖАВАЊУ СТАВОВА МЕЂУ СТРАНАМА У БиХ“
  • Додик има сљедеће могућности: да прихвати АНП, да потпуно одбије АНП или да прихвати АНП и предложи евентуалне измјене које су према његовом мишљењу оправдане, па да се онда сви о томе изјаснимо
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Редуковани АНП, који је прихватљив за НАТО штаб у Бриселу, једина је реална опција

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ  Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас да српски члан Предсједништва Милорад Додик има три опције за рјешење кризе у вези с Годишњим националним програмом (АНП).

Комшић је рекао да неће подржати именовање мандатара за састав Савјета министара БиХ (Зорана Тегелтију из СНСД-а), ако Додик одбије све опције.

Додик има сљедеће могућности: да прихвати АНП, да потпуно одбије АНП или да прихвати АНП и предложи евентуалне измјене које су према његовом мишљењу оправдане, па да се онда сви о томе изјаснимо“, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ за сарајевски портал Klix.ba.

Према његовим ријечима, то је логична и уобичајена процедура.

Од његовог става о АНП-у зависиће и моје гласање о мандатару. Ако он одбије АНП, ја не могу гласати за мандатара који није спреман да испуњава раније одлуке Предсједништва БиХ и да не поштује одредбе Закона о одбрани БиХ“, истакао је Комшић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да се 20. августа, када су заказане двије сједнице Предсједништва БиХ, очекује постизање компромиса о садржају и АНП-а за сарадњу с НАТО-ом, али и о мандатару за Савјет министара БиХ.

И једно и друго су законска обавеза и задиру у домен владавине права. Стога је обавеза свих да се понашају у складу с тим. Све ово се мора поштовати у цјелости. Није могућ парцијалан приступ у рјешавању наведених питања, наглашава Џаферовић.

Прво је заказана редовна сједница Предсједништва БиХ, на којој би се требао разматрати АНП, а исти дан би требало да се одржи и ванредна сједница на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о мандатару за састав Савјета министара БиХ.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је редуковани АНП, који је прихватљив за НАТО штаб у Бриселу једина реална опција, јер свим странама пружа могућност да постигну већину циљева које су истакли у вези са НАТО интеграцијским процесом“.

„Нама је битно направити корак који је у складу са Уставом, законом и раније донијетим одлукама институција БиХ, не одустати од АНП-а. Српској страни је битно ускладити кретање БиХ, и интензитет сарадње са НАТО, са Србијом“, нагласио је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, то двоје је могуће ускладити само кроз модификовани, односно редуковани АНП.

„Битно је напоменути да Србија тренутно има интензивнију сарадњу са НАТО од БиХ“, оцијенио је Изетбеговић.

Он је навео да медијатори из међународне заједнице тренутно раде на приближавању ставова међу странама у БиХ.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар