Главно Федерација/БиХ

На челу правосудног система БиХ више нема ни једног Србина

НА ЧЕЛО УСТАВНОГ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ДОШАО ХРВАТ МАТЕ ТАДИЋ
  • Душанка МАЈКИЋ, делегат Срба у Дому народа парламента БиХ:  Срби протјерани из руководства правосуђа. То је и био циљ Бошњака који цијело вријеме настоје да приграбе кључне позиције у правосуђу и полицији

ИЗБОРОМ Мате Тадића за новог предсједника Уставног суда БиХ, Срби у БиХ остали су без иједне руководеће позиције у правосуђу на нивоу БиХ.

Иако Уставни суд БиХ није дио редовне судске власти и позициониран је као посебна, самостална и независна власт, одласком Златка Кнежевића, донедавног предсједника овог суда, и доласком Тадића који се изјашњава као Хрват на његово мјесто, правосуђем БиХ управљају искључиво кадрови из Федерације БиХ.

Први човјек Високог судског и тужилачког савјета БиХ тренутно је Бошњак Халил Лагумџија, док Тужилаштвом БиХ управља Гордана Тадић, главна тужитељка овог тужилаштва, која се изјашњава као Хрватица, а на челу Суда БиХ је Ранко Дебевец из реда осталих.

Ово се догодило упркос томе што је чланом 9, став 3, Устава БиХ прописано да функционери именовани на положаје у институцијама БиХ у правилу одражавају састав народа у БиХ.

Душанка Мајкић, делегат Срба у Дому народа парламента БиХ, каже да су Срби протјерани из руководства правосуђа те да није тешко закључити како ће то изгледати и чиме ће се судови бавити.

То је и био циљ Бошњака који цијело вријеме настоје да приграбе кључне позиције у правосуђу и полицији. Томе се тешко супротставити и нешто се могло урадити док је на челу ВСТС-а био Србин, али његовим одласком Срби немају никакву шансу да дођу на те позиције и то говори колико су они неравноправни у односу на друга два народа“, рекла је Мајкићева за „Независне новине“.

Душанка Мајкић

Она истиче да се може очекивати да Бошњаци на све начине сруше Гордану Тадић са позиције главног тужиоца Тужилаштва БиХ, а када то и ураде, правосуђе ће бити под њиховом потпуном контролом те да је савршено јасно шта би то значило.

„Нама је од виталне важности да се среди стање у правосуђу, али са Бошњацима и међународном заједницом која је благонаклона према Бошњацима тешко да ћемо било шта урадити“, закључила је Мајкићева.

Челне позиције:

Мато Тадић, предсједник Уставног суда БиХ (Хрват);

Халил Лагумџија, предсједник ВСТС БиХ (Бошњак);

Гордана Тадић, главна тужитељка Тужилаштва БиХ (Хрватица);

Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ (остали).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар