Главно Странке

Шаровић: СДС подржава оба закона, али ова криза има потенцијал да потраје

ОБЈАВИО ДА ЊЕГОВА СТРАНКА НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У КОНЦЕНТРАЦИОНОЈ ВЛАДИ
  • „Морамо размишљати како да дођемо до рјешења и треба оставити простор за договор. Сматрамо да је парламент једино мјесто гдје се могу доносити овакве одлуке, а не човјек који има амбицију да буде врховни ауторитет да тумачи Дејтонски споразум“

ОВО је један врло сложен тренутак, једна од најважнијих сједница и најделикатнијих тренутака у БиХ, а јединство које имамо у вези са важним националним питањима је порука новом високом представнику да овакву праксу ОХР-а не може да настави. На овај или онај начин ћемо рећи да се не слажемо с таквим поступањем.

Рекао је ово новинарима предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић након свог обраћања на посебној сједници Народне скупштине РС.

– СДС је имала сличне бриге као прије 15, 20 година кад је доживјела на својој кожи  доношење оваквих одлука. Принципијелни смо и данас и дио смо овог договора – рекао је Шаровић.

Он је истакао да умјесто робусних одлука, треба размишљати дугорочно, јер криза има потенцијал да потраје.

– Ми морамо размишљати како да дођемо до рјешења и треба оставити простор за договор. Сматрамо да је парламент једино мјесто гдје се могу доносити овакве одлуке, а не човјек који има амбицију да буде врховни ауторитет да тумачи Дејтонски споразум – казао је Шаровић.

СДС је подржао оба закона која су се данас нашли пред посланицима, а Шаровић каже да се на овоме неће стати.

– Биће одређених одговора и у наредном периоду, али наравно водећи се националним интересима. Наш фокус не треба бити на садржају његове одлуке, да не ударимо на оне на који не треба да трпе због наших неслагања, као што су породице погинулих, него на Инцковој амбицији да наметне одлуку земљи која жели да буде суверена – рекао је Шаровић истичући да се противи садржају наметнутог закона, али да фокус треба бити на чињеници да појединац намеће одлуке за које он мисли да су потребне.

Говорећи о идеји концетрационе Владе која се помиње у јавности, Шаровић је рекао да се о томе није разговарало и да СДС у томе неће учествовати.

– Наше разлике око вођења земље, неслагања око кључних питања остају и биће ту и даље. То је јасан одговор нашим грађанима на којој позицији је СДС – истакао је Шаровић.

На питање како коментарише изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је спреман поднијети оставку на ту функцију, али да нико не буде биран, Мирко Шаровић је рекао да је он мишљења да не треба остављати упражњено српско мјесто.

– То је свакако на Милораду Додику, али ја мислим да то не треба радити – рекао је Шаровић.  

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар