Главно РС и матица

Тачи не крије да је задовољан што сада „преговоре са Србијом“ воде САД, а не ЕУ

УВЈЕРЕН ЈЕ ДА ЋЕ СЕ СВЕ ЗАВРШИТИ МЕЂУСОБНИМ ПРИЗНАЊЕМ „ДВИЈЕ ДРЖАВЕ“
  • То је био састанак добре воље у ангажовањима САД да се питања између Косова* и Србије, о питању добросусједских односа, окончају једном заувијек. Крај дијалога мора да се деси што је прије могуће једним коначним споразумом, који подразумијева реципрочно признање, ни мање ни више од тога, под актуелним територијалним интегритетом

ХАШИМ Тачи рекао је америчком радију Слободна Европа да је његов састанак са предсједником Србије Александром Вучићем у Белој кући у Вашингтону био коректан, конструктиван и „без нечег посебног“.

Навео је да је било ријечи о „неопходности мировног рјешења питања између Косова* и Србије и могућности постизања коначног споразума“.

Оцијенио је да је „показана добра воља да ствари иду напријед у интересу две државе, као што је то био случај са споразумима о авио и жељезничкој линији, о аутопуту, али и о питањима која би могла бити од заједничког интереса више у економском него у политичком смислу.

Додао је: „То је био састанак добре воље у ангажовањима САД да се питања између Косова* и Србије, о питању добросусједских односа, окончају једном заувијек. Крај дијалога мора да се деси што је прије могуће једним коначним споразумом, који подразумијева реципрочно признање, ни мање ни више од тога, под актуелним територијалним интегритетом.

Фаворит Вашингтона међу приштинским Шиптарима изнио је за РСЕ и ово очекивање:

Цио тај процес ће помоћи убрзању (уласка) Косова* у НАТО и ЕУ, као и у чланство Косова* у УН. Немамо времена за губљење и наравно да морамо да радимо уско са нашим партнерима. Не можемо да чекамо на остале адресе, као што је то случај са Европском унијом са двјема особама чије земље нису признале независност, Шпанијом и Словачком. Сада имамо понуду из Вашингтона и треба да идемо напријед“.

На питање која је то понуда Вашингтона, казао је да су САД признале Косово* као независну државу, да се са Сједињеним Државама радило на ослобађању и независности Косова, а да је „понуда САД мир, стабилност, развој и интеграција у НАТО и ЕУ“.

Тачи је открио да је састанак у Бијелој кући сазвао специјални изасланик америчког предсједника за мировне преговоре Косова* и Србије Ричард Гренел.

Тачи је рекао да ће у сриједу или у четвртак (4. или 5. март) о посети САД-у, односно и о састанку у Бијелој кући, информисати Скупштину Косова*.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар