Главно Федерација/БиХ

У Градском вијећу Мостара 15 Хрвата, 14 Бошњака, четворо Срба и двоје из реда „осталих“

ХДЗ ЋЕ ИМАТИ 13 МАНДАТА, КОАЛИЦИЈА ЗА МОСТАР 12, БХ БЛОК 6, ХРС 3, А „ОСТАЈТЕ ОВДЈЕ 1 МАНДАТ
  • По правилима, у Градском вијећу морају бити заступљена најмање четири, а највише 15 вијећника из сваког конститутивног народа, те најмање један из реда осталих. Због мањег броја изабраних Срба, ЦИК БиХ је одузео мандат Дамиру Кнезовићу из ХДЗ-а БиХ, а додијелио га Српкињи са листе ХДЗ-а Миљани Ковачевић. Због већег броја изабраних Хрвата, мандат је одузет и Саши Ђермановићу из БХ блока, а додијељен Бошњакињи са исте листе Адели Госто

У НОВОМ Градском вијећу Мостара биће 15 Хрвата, 14 Бошњака, четворо Срба и двоје из реда осталих, показују резултати локалних избора у том граду које је вечерас објавила Централна изборна комисија БиХ.

ХДЗ БиХ освојио је 18.904 гласова или 35,27 одсто, затим слиједи Коалиција за Мостар (СДА, СББ, ДФ) 16.122 гласа или 30,08, БХ блок (СДП, Наша странка) 7.072 гласова или 13,19 одсто, Хрватска републиканска странка (ХРС) 3.797 гласова или 7,08 одсто и листа „Остајте овдје“ (СНСД, СДС) 2.587 гласова или 4,83 одсто.

Када се прерачунају мандати на основу овога броја гласова, у Градском вијећу Мостара ХДЗ ће имати 13 мандата, Коалиција за Мостар 12 мандата, БХ блок шест мандата, ХРС три, а листа „Остајте овдје“ један мандат, саопштено је из ЦИК-а.

Изборна правила за град Мостар и Статут града одредили су правило да у Градском вијећу морају бити заступљена најмање четири, а највише 15 вијећника из сваког конститутивног народа, те најмање један из реда осталих.

Због мањег броја изабраних Срба, ЦИК БиХ је одузео мандат Дамиру Кнезовићу из ХДЗ-а БиХ, а додијелио га Српкињи са листе ХДЗ-а Миљани Ковачевић.

Због већег броја изабраних Хрвата, мандат је одузет и Саши Ђермановићу из БХ блока, а додијељен Бошњакињи са исте листе Адели Госто.

Централна изборна комисија БиХ данас је на хитној сједници донијела Одлуку о утврђивању и објављивању резултата локалних избора 2020. године у граду Мостару.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар