Главно Свијет

УН: Нови талас терористичких напада могућ прије краја године

„ГЛОБАЛНИ ИСЛАМИСТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ И ДАЉЕ ПРЕДСТАВЉА ЗНАЧАЈНУ ПРИЈЕТЊУ“
  • Аутори извјештаја указују на забринутост због око 30.000 странаца који су отишли да се боре за „калифат“, односно Исламску државу, и могли би бити још увијек живи

УЈЕДИЊЕНЕ нације су на основу извјештаја својих експерата упозориле да је нови талас терористичких напада могућ прије краја године, преноси Guardian.

Како се наводи у извјештају, Исламска држава и даље располаже знатним материјалним средствима, а процес дерадикализације није дао очекиване резултате.

Експерти Савјета УН у извештају да је зато забрињавајућа слика глобалног исламистичког екстремизма који и даље представља значајну пријетњу.

Аутори извјештаја указују на забринутост због око 30.000 странаца који су отишли да се боре за „калифат“, односно Исламску државу, и могли би бити још увијек живи.

„Неки од њих могли би да се прикључе Ал Каиди или другим терористичким групама које могу настати. Неки од њих постаће лидери или они који радикализују друге борце“, наводи се у извјештају.

Извјештај је базиран на информацијама које су прибавиле обавјештајне агенције земаља чланица УН.

Истиче се да иако у географском смислу калифат ИС више не постоји, земље чланице УН слажу се у томе да још увијек постоје потенцијални фактори који су довели до стварања ИС, што значи да је мало вероватно да ће опасност од Ал Каиде или сличних група бити смањена.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар