Главно РС и матица

Вучић: Хоће ли Србија 2025. бити у ЕУ? То нико ни у ЕУ не зна!

ЗАДОВОЉАН РЕЗУЛТАТИМА ДВОДНЕВНЕ ПОСЈЕТЕ БАКУУ И СУСРЕТОМ СА ИЛХАМОМ АЛИЈЕВОМ
  • Прво ми да урадимо свој посао, владавину права, разне слободе, да то завршимо, а онда остаје још најтежа препрека, нормализација односа с Приштином… тако да – да ли ико зна да ли ће до тога доћи и како – само може да се нагађа”
  • Оцијенио да политичка клима у Европи и свијету никада није била овако компликована, чак ни у вријеме пред Први свјетски рат
  • Укупан извоз Србије у Азербејџан у прошлој години износио је свега 4,6 милиона долара

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је у главном граду Азербејџана да је веома поносан на земљу из које долази, јер је у Азербејџану према Србији показано огромно поштовање и истакао да је предсједника Илхама Алијева позвао да посјети нашу земљу у марту или априлу идуће године.

Вучић је пренио да је са Алијевим разговарао о сарадњи у различитим областима, подсјећајући да се добрим показала сарадња са азербејџанским компанијама на аутопуту Љиг-Чачак.

Рекао је да ћемо промптно да кренемо у изградњу обилазнице Остружница-Бубањ Поток у дужини од 19 километара и да ту постоји могућност за сарадњу.

Вучић и Алијев, потписали су Заједнички акциони план о стратешком партнерству између две земље.

Србија има велики значај за Азербејџан, високо цијенимо политику Александра Вучића, рекао је Алијев, сумирајући садржај разговора са шефом српске државе, у којем је констатовано да постоји велики простор за развој сарадње две земље, без отворених питања.

Укупан извоз Србије у Азербејџан у прошлој години износио је свега 4,6 милиона долара.

На листи земаља у које Србија извози, Азербејџан је на 77. мјесту, а подаци показују да је пре пет година робна размјена две земље била око 42,2 милиона евра.

Вучић је у Бакуу оцијенио да политичка клима у Европи и свету никада није била овако компликована , чак ни у вријеме пред Први свјетски рат.

На овај начин је прокоментарисао ригидне ставове Холандије и Француске у вези са отварањем поглавља за земље кандидате у јуну, те позицију и изгледе Србије у том контексту.

Нама је у тој ситуацији, поручио је, боље да гледамо да сачувамо мир и стабилности и радимо на развоју економије.

Кад је ријеч о Србији, а на питање остаје ли нама тај датум 2025. за улазак у пуноправно чланство, Вучић каже да то нико у овом тренутку не може да каже.

„Мислите да они то знају, било ко у Европској унији. Али, прво ми да урадимо свој посао, владавину права, разне слободе, да то завршимо, а онда остаје још најтежа препрека, нормализација односа с Приштином… тако да – да ли ико зна да ли ће до тога доћи и како – само може да се нагађа”.

Упозорио је да ће доћи до новог таласа избјеглица, из Сирије свакако, можда и двоструко, троструко већег од претходног…    

Михајловић: Стварамо услове за директну линију Београд-Баку

Потпредсједница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас у Бакуу два споразума са Азербејџаном – Споразум о ваздушном саобраћају и Споразум о међународном друмском саобраћају између две земље.

Михајловић, која као чланица делегације коју предводи предсједник Србије Александар Вучић у Азербејџану, истакла је да се потписивањем Споразума о ваздушном саобраћају стварају услови за одвијање ваздушног саобраћаја између две земље кроз успостављање директних летова на релацији Баку-Београд и обрнуто.

„Отворени смо за сарадњу са Азербејџаном на новим пројектима. Компанија ‘Азвирт’ је наш поуздан партнер, што смо претходно и показали изградњом деонице Коридора 11 од Љига до Прељине”, рекла је Михајловић, а наведено је у саопштењу њеног кабинета.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар