Главно РС и матица

Вучић и Мичел: Београд и Вашингтон ће учестало размјењивати информације о току дијалога

ПОМПЕОВ ПОМОЋНИК У СЕНАТУ РЕКАО ДА САД ПОЈАЧАВАЈУ АНГАЖМАН НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел разговарали су данас о наставку дијалога у Бриселу.

Мичел је у телефонском разговору поздравио наставак разговора Вучића и предсједника Косова Хашима Тачија и истакао да се САД надају да је могуће доћи до компромисног рјешења, саопштила је канцеларија предсједника Србије.

Вучић је рекао да је Србија увијек спремна да разговара.

„Познат сам као неко ко није превелики оптимиста, али ћемо уложити много енергије, напора и труда да дођемо до компромисног рјешења“, рекао је Вучић.

Мичел је рекао да је Србија за САД важна земља и важан партнер, док је Вучић захвалио на његовој личној заинтересованости за дијалог Београда и Приштине.

Двојица саговорника су се договорили да Београд и Вашингтон редовно и учестало размјењују информације о току дијалога.

Мичел је јуче у Вашингтону на претресу у Пододбору Сената за Европу и регионалну безбједносну сарадњу рекао да САД повећавају ангажман на Западном Балкану.

„Интензивирали смо комуникацију са Србијом и Косовом. Промовишемо и реформе у БиХ“, рекао је Мичел.

Он је сенаторима рекао да су САД активном дипломатијом у сарадњи с Европском унијом, подржале и „визионарске лидере“ Грчке и Македоније, Алексиса Ципраса и Зорана Заева „у постизању историјског успјеха у спору двије земље око имена“.

Званичник Стејт департмана је рекао да је оптимиста упркос отпору у Атини и Скопљу споразуму око имена и потенцијалног руског мијешања, и да очекује да ће тај договор утицати на цио регион.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар