Glavno RS i matica

Vučić: Vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije

RADOVI SE IZVODE IZ RUSKOG KREDITA, A IZVODI IH RŽD INTERNEŠNEL
  • Aleksandar VUČIĆ: Tunel i vijadukt „Čortanovci” jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope. Ovo će da promeni izgled Srbije
  • Aleksandar BOCAN-HARČENKO: Planova za saradnju ima još. Priprema još jedan međuvladin ugovor o dodatnom kreditu. Očekujem da će uskoro biti potpisan. Idemo dalje. Izgradnja dispečerskog centra u Srbiji jedan od najznačajnijih projekata

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci” na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Tunel i vijadukt „Čortanovci” jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

Radove na modernizaciji i izgradnji dvokolosečne pruge Stara Pazova – Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci”, izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnel”, a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Predstavnici izvođača radova upoznali su predsednika sa projektom izgradnje vijadukta i tunela i napomenuli da je teren gde se gradi vijadukt bio veoma zahtevan, jer je tlo bilo močvarno i bilo je potrebno da se obezbedi.

Preneli su mu da je ugrađeno 1.450 šipova, dužine 30 metara, da je urađena zaštita od kližišta, te da su radnici savladali velike muke i uspeli da urade posao.

Predsednik je na tome čestitao i srpskim i ruskim radnicima.

„Ovo će da promeni izgled Srbije”, konstatovao je Vučić.

Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi, istakao je predsednik.

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu, i da su dimenzije projekta „veličanstvene”.

„Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti”, naveo je on, prenosi Tanjug.

„Ovo sve što vidimo je veličanstveno i obećavajuće i možda ne postoji reč ni na srpskom, ni na ruskom koja bi bila pravi odraz dimenzija ovog projekta. Jasno je da je reč o projektu na nivou najmodernijih standarda. On je i od evropskog značaja i biće deo koridora koji će dodatno povezivati južni deo Evrope sa centralnom i zapadnom Evropom”, rekao je ambasador.

Naše dve zemlje, kaže on, rade u korist interesa Srbije i Rusije, u korist bilateralne saradnje, ali i evropskih sveobuhvatnih interesa i blagostanja.

Izrazio je zahvalnost RŽD na svemu što rade i zadovoljstvo što postoji odlična saradnja između srpskih i ruskih stručnjaka.

Dodao je da planova za saradnju ima još i najavio da se priprema još jedan međuvladin ugovor o dodatnom kreditu.

„Očekujem da će uskoro biti potpisan. Idemo dalje”, kazao je on i dodao da je izgradnja dispečerskog centra u Srbiji jedan od najznačajnijih, prenosi Tanjug.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-vijadukt-kod-cortanovaca-bice-simbol-sveukupnog-napretka-srbije

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar