Новости

Цицовић: Ја 28. фебруар доживљавам као други дио 9. јануара

ПРЕДСТАВНИШТВО РС У СРБИЈИ ДЕВЕТИ ПУТ ПРИРЕЂУЈЕ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ И ПРВОГ УСТАВА СРПСКЕ
  • Млађен ЦИЦОВИЋ: Свих предходних година овим пријемом, па тако и ове, славећи рођендан Републике Српске, подсјећамо на чињеницу да су је успоставили српски народни посланици изабрани на редовним изборима у БиХ. Овим подсјећамо и да је наша Република у Дејтону била држава потписница свих анекса Дејтонског споразума, као значајног међународног правног документа, чиме је де факто добила међународно признање

ШЕФ Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истакао је да је за Републику Српску важан датум 28. фебруар, када је донесен њен Устав, те да је тим чином правно заокружено постојање Републике Српске као државе српског народа у БиХ.

– Овај дан није државни празник, а ја га доживљавам као други дио 9. јануара – Дана Републике Српске – рекао је Цицовић Срни.

Указао је да Представништво Републике Српске у Србији сутра девети пут приређује пријем поводом београдске прославе Дана Републике Српске и да то чини са сјећањем на 28. фебруар, када је усвојен први Устав Српске.

– Свих предходних година овим пријемом, па тако и ове, славећи рођендан Републике Српске, подсјећамо на чињеницу да су је успоставили српски народни посланици изабрани на редовним изборима у БиХ. Овим подсјећамо и да је наша Република у Дејтону била држава потписница свих анекса Дејтонског споразума, као значајног међународног правног документа, чиме је де факто добила међународно признање – рекао је Цицовић.

Он је навео да ће пријем за Дан Републике Српске, који ће сутра у присуству највиших званица Србије и Српске бити организован у Дому Војске Србије бити прилика за подсјећање да се у Уставу Српске, усвојеном 28. фебруара 1992. године, у члану 1 наводи да је Република Српска „држава српског народа и грађана који у њој живе“.

– То потврђује и тада демократски капацитет нашег народа и опредијељеност да гради правно уређену државу, те зато ваља стално понављати да је Република Српска рођена у миру и да се за мир, демократију, право и правду залаже, ево већ 31 годину – нагласио је Цицовић.

Млађен Цицовић

Цицовић је истакао да су сва ова подсјећања и у функцији очувања уставно-правног положаја Републике Српске и одупирања насртајима и покушајима одузимања уставних надлежности Српској које су гарантоване Дејтонским мировним споразумом.

У Београду ће сутра, поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 31 године од доношења њеног Устава, бити одржана трибина под називом „Српска се брани и у Србији“, као и традиционални пријем у Дому Војске Србије.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао ЈЕ пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, а након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Дан Републике Српске се празнује 9. јануара јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Представништво Републике Српске у Србији ове датуме битне за Републику Српску обиљежава од 2015. године и у Београду.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар