Новости

Патријарх освештао Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену

КРОЗ ЗАРОБЉЕНИЧКИ ЛОГОР КОД ЛИНЦА ПРОШЛЕ СУ И ХИЉАДЕ СРПСКИХ ОФИЦИРА И ВОЈНИКА ЗАРОБЉЕНИХ 1914.
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Ово је место великог страдања наших предака православних Срба. Ово је мјесто опомене да се зло које се у Маутхаузену десило прије једног вијека никада и нигдје не понови, мјесто молитве за све страдале, али и мјесто гдје ће се млади нараштаји учвршћивати у православљу
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Сјећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу. Одеја о њеној изградњи постоји скоро 100 година. Ова генерација је имала снагу да обиљежи страдање нашег народа на овом мјесту. Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме су сахрањене хиљаде српских војника и цивила.

Служена је и Света архијерејска литургија.

Његовој светости саслуживали су митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи браничевски Игнатије, брегалнички Марко, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, хумски Јован и хвостански Алексеј.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је вијенац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену.

Освештању Спомен-капеле и литургији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковића.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и припадника других народа.

– Сјећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу, рекао је Додик

Додао је да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.

– Ова генерација је имала снагу да обиљежи страдање нашег народа на овом мјесту. Желим да се захвалим и нашим прецима. Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо – рекао је Додик.

Нагласио је важност Српске православне цркве:

– Идентитет нашег народа је везан за Цркву.

Предсједник РС је подсјетио да је 2014. године када је долазио на ово мјесто био помало постиђен чињеницом да оволики број страдалих Срба нема достојно обиљежје и да је тада прихватио иницијативу о изградњи Спомен-капеле те са министром у Влади Србије Николом Селаковићем водио бригу да се овај објекат заврши.

– Наставићемо да радимо да се садржај додатно попуни и да се истакну имена страдалих – додао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је српска историја тешка и да је српски народ у два велика рата скоро преполовљен.

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је Маутхаузен мјесто распећа и затирања православних Срба чије се завештање и воља испуњавају изградњом Спомен-капеле на Војном гробљу.

Патријарх је у бесједи, након што је освештао Спомен-капелу, истакао да је ово мјесто опомене да се зло које се у Маутхаузену десило прије једног вијека никада и нигдје не понови, мјесто молитве за све страдале, али и мјесто гдје ће се млади нараштаји учвршћивати у православљу.

– Ово је место великог страдања наших предака православних Срба, а и других народа, у првом реду наше браће Италијана, који су са њима заједно тамновали и заједно били покопани на овим ливадама туге у мрачним годинама Првог свјетског рата – рекао је патријарх Порфирије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић изјавио је након освештања Спомен-капеле да је ово први пут након 1918. године да српски страдалници добијају свој споменик у Горњој Аустрији.

Селаковић се посебно се захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, епископу аустријско швајцарском Андреју, свештенству и Србима који живе у Аустрији што сад постоји, како је рекао, не само камени стуб, него и капела у којој ће се молити садашње и будуће српске генерације.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар