Одабрано Свијет

Ердоган одбио Трампову понуду да за 10 милијарди долара одзстане од С-400

ПОНУДИО – КАО `УТЕШНУ НАГРАДУ` - ДА АНКАРА КУПИ И ПАРТИЈУ ДА АНКАРА КУПИ И СИСТЕМЕ „ПАТРИОТ“
  • Турски председник у Белој кући изговорио оно што би се мало светских лидера усудило: „За нас не долази у обзир да се одрекнемо С-400 у корист `Патриота`“
  • Трамп, упркос томе, донекле омекшао познату позицију САД: или С-400 или ловци F-35 – не може обоје

АМЕРИКАНЦИ су покушали да 2016-те војним ударом свргну Реџепа Тајипа Ердогана, а сада су покушали да подмите његов режим.

Понудили су му 100 милијарди долара у замену за одустајање од руских зенитних ракетних система С-400. И, турски лидер је одбио. Не до краја отворено. Не превише грубо, али је одбио.

Упркос томе што је понуда дошла од Доналда Трампа лично.

Ердоган је у Вашингтону саопштио да Анкара не може да одустане од С-400. Притом је САД – као `топлу облогу` – понудио спремност своје земље да купи и америчке зенитне ракетне системе „Патриот“.

Потом је објаснио: „Рекао сам (Трампу) да ћемо купити и системе `Патриот` – ако нам буду понуђени под прихватљивим условима. Рекао сам и да сматрам потпуно неправилним (амерички) захтев да се одрекнемо С-400. За нас не долази у обзир да се одрекнемо С-400 у корист `Патриота`“.

Упркос овом `двоструком одбијању` – Трамп је омекшао позицију Беле куће поводом турске куповине америчких ловаца пете генерације F-35.

И Бела кућа, и Стејт департман, и Пентагон протеклих месеци су претили Анкари: или F-35 или С-400 – не може обоје.

Ердоган је оценио да је сада Трампова позиција „позитивнија“:

„Ми смо предложили формирање заједничке комисије за решавање питања С-400. САД нам и даље говоре да С-400 није компатибилан са F-35 и да нам зато те авионе не могу (про)дати. Међутим, Трампов нови приступ је продуктивнији“.

http://fakti.org/globotpor/erdogan-dbio-trampovu-ponudu-da-za-100-milijardi-dolara-odustane-od-s-400

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар