Предсједник РС

Додик и Стевандић: У Српској ће бити на снази оно иза чега стоји Народна скупштина РС, а не Шмитова наметања

ШМИТ ЈЕ ПУТНИК НАМЈЕРНИК КОЈЕГ НЕ ПРИЗНАЈУ НИ ДВИЈЕ СТАЛНЕ ЧЛАНИЦЕ СБ УН – РУСИЈА И КИНА
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић: У РС ће примјењивати оно што донесе скупштина, а не Кристијан Шмит. Жао ми је што и ми не можемо суспендовати њега и његове одлуке зато што га не признајемо

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Закон о непокретној имовини РС који је суспендовао лажни високи представник у БиХ Кристијан Шмит, остаје на снази.

„Данас се у Сарајеву, с правног становишта, није догодило ништа. Република Српска је усвојила Закон о непокретној имовини који остаје на снази“, рекао је Додик за новинску агенцију Срна.

Он је оцијенио да се „не може сваки путник намјерник мијешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске“.

Додик је поновио да Кристијан Шмит није високи међународни представник у БиХ и да то није само став Републике Српске, већ и двије сталне чланице Савјета безбједности УН, Русије и Кине, који је требало да потврди његово именовање, а није то учинио.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић (УС) изјавио је да ће се у РС примјењивати оно што донесе скупштина, а не Кристијан Шмит.

„Жао ми је што и ми не можемо суспендовати њега и његове одлуке зато што га не признајемо“, казао је Стевандић.

Према Шмитовој одлуци, примјена суспендованог закона се обуставља до ступања на снагу коначне одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине или док Уставни суд Босне и Херцеговине не донесе одлуку о привременим мјерама у вези са овим законом.

Уставном суду поднијето је неколико захтјева о оцјени уставности Закона о непокретној имовини РС, али он до данас није донио одлуку ни по једној од апелација.

Шмит је сличан закон, који је Народна скупштина РС усвојила у фебруару прошле године, суспендовао у априлу 2022. године, а Уставни суд БиХ је у септембру тај закон ставио ван снаге.

„Високи представник“ је тада образложио да питање државне имовине не може бити регулисано ентитетским законом.

Према закону РС, на који је Шмит насрнуо, сва непокретна имовина коју користе власти Републике Српске, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе које је основала РС – припада њима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар